RAZPRAVA

»Rebalans ni biser, je pa nujen«

Objavljeno 10. julij 2013 23.13 | Posodobljeno 10. julij 2013 23.12 | Piše: STA, Mo. S.

Koalicija predlog rebalansa letošnjega proračuna podpira, opozicija ne. Glasovanje bo v četrtek.

Med današnjo razpravo.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) je sklenil obravnavo predloga rebalansa letošnjega proračuna, o katerem bo glasoval v četrtek. Z njim se načrtovani proračunski prihodki znižujejo za 527 milijonov evrov na slabih 8,1 milijarde evrov, odhodki pa se zvišujejo za 10,5 milijona evrov na 9,6 milijarde evrov. Koalicija ga podpira, opozicija (pričakovano) ne. Premierka Alenka Bratušek je povedala, da je bila priprava rebalansa nujna, ker je bil načrt prejšnje vlade popolnoma nerealen in ker so se gospodarske razmere na žalost še dodatno poslabšale. »Izbrali smo nabor ukrepov, ki je najmanj slab,« je ponovila.

Opozicija: Dušenje gospodarstva

Opozicijske poslance moti krčenje investicijskih sredstev, ki bi po njihovem mnenju lahko pospešila gospodarsko rast, opozarjajo pa tudi, da vlada ne klesti tekoče porabe in da zvišuje davke ter duši gospodarstvo. Prepričani so, da se koalicija z rebalansom, ki povečuje primanjkljaj za dobrih 500 milijonov evrov, odmika od svojih zavez po uravnoteženju javnih financ. Opozorili so tudi, da v Bruslju rebalans ni dobil zelene luči.

Zvonko Černač (SDS) je zato dejal, da je dejansko v interesu te vlade, da ga DZ ne potrdi. Vlada po njegovih besedah nadaljuje neustrezno politiko vlade Boruta Pahorja in zaradi tega bo treba v prihodnjih letih sprejemati nove varčevalne ukrepe. Andrej Šircelj in Romana Tomc (oba SDS) sta menila, da rebalans ne bo zdržal in da bo že jeseni potreben nov nabor ukrepov, predvsem za zniževanje porabe. Šircelj je zato vladi predlagal, naj naredi ambicioznejši proračun na strani investicij in odhodkov. Opozicijski poslanci so koalicijo tudi obtoževali, da je s svojim opozicijskim delovanjem v lanskem letu in z rušenjem vlade Janeza Janše povzročila dodatno zaostrovanje razmer v državi.

Iz predstavitev stališč poslanskih skupin izhaja, da bodo predlog podprli v koaliciji, proti pa bodo glasovali v opoziciji.

Koalicija: Rebalans ni idealen, je pa nujen

Tudi iz koalicijskih vrst je bilo razvidno zavedanje o resnosti razmer in priznanje, da rebalans ni idealen, je pa nujen. Matevž Frangež (SD) je prepričan, da morajo politiko razmere resnično skrbeti, zato bi bilo treba težiti k temu, da bi se medsebojno (oba pola) bolje slišala. Moramo stopiti skupaj in najti ukrepe, da se doseže zasuk v slovenskem gospodarstvu, poziva Frangež, ki ostaja prepričan, da le rezanje porabe pomeni dodatno poglabljanja negativne spirale. Za to, da se politika poenoti, mora imeti po poslančevem prepričanju vsaj približno enake vrednote in zavedanje glede potrebe po ohranitvi pridobitev socialne države.

Aljoša Jerič (PS) je dejal, da ta vlada in koalicija gasita požar, ki ga je zanetila zmes politik dosedanjih vlad in mednarodne krize. Očitke, da vlada ni naredila ničesar na prihodkovni strani, pa naj opozicija prihrani za spremembe proračuna za 2014. Renata Brunskole (PS) je povedala, da rebalans ni biser, je pa nujen, da lahko država letos izpolni svoje obveznosti. Zagotovila je, da bo koalicija stremela k temu, da Slovenija pride do konsolidacije javnih financ in do rasti. Če pa bo slučajno potreben še kakšen rebalans v letošnjem letu, je obljubila, da ga bo koalicija uskladila. »Še hujše nas čaka že zelo kmalu, to pa je proračun za leto 2014,« pa je napovedala Alenka Pavlič (PS).

Odziv državne sekretarke

Na očitke opozicije se je odzvala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Pripomnila je, da je lahko načrtovati primanjkljaj, če se nekateri odhodki ne načrtujejo ali se ne načrtujejo ukrepi za njihovo znižanje. S to prakso je treba enkrat nehati, je bila ostra. Spomnila je, da z rebalansom vlada na račun višjih davkov in dajatev prihodke povečuje le za 120 milijonov evrov. Ob tem pa je morala na odhodkovni strani zagotoviti za 350 milijonov dodatnih odhodkov, ki niso bili načrtovani.

Povedala je, da je dogovor s sindikati javnega sektorja prinesel za 108,5 milijona evrov dodatnega finančnega prihranka. Če ta dogovor ne bi bil sklenjen, bi morali za plače nameniti dodatnih 112 milijonov evrov. To po njenih besedah pomeni, da vlada zmanjšuje tudi porabo. Glede očitkov, da se zmanjšujejo sredstva za investicije in črpanje sredstev EU, je povedala, da so investicije in evropska sredstva še vedno za okoli 400 milijonov evrov višja kot v preteklem letu.

Pukšič: To vodi v bankrot

V SLS so vlado spet pozvali, naj predlog rebalansa umakne, koalicija in opozicija pa naj sedeta skupaj ter najdeta rešitve. Opozicija ponuja roko, zavrnitev bo velika napaka, je prepričan Franc Pukšič (SLS). Ta napoveduje, da nadaljevanje trenutne politike vodi v bankrot. Predsednik SLS Franc Bogovič je pozval k prenehanju prelaganja krivde z enih na druge. Ker so problemi bistveno globlji, poziva k zrelosti, da se spregovori tudi o tabujskih temah. Omenil je normative v izobraževalnem sistemu, reformo zdravstva in socialne politike ter debirokratizacijo, s katero bi znižali stroške javnega sektorja. Podobno se zdijo spremembe trenutno »prenormirane države« ključne za Mateja Tonina (NSi).

Katarina Hočevar (DL) je opozorila na vsakokratne v DZ podobne razprave: »Očitno je, da nobena vlada ne more dati tistega, česar nima.« Franc Jurša (Desus) je medtem pripomnil, da bistvenih razlik med eno in drugo koalicijo danes ne bi bilo, ker politika pri ukrepanju nima veliko izbire. Slovenija bo morala po njegovem prepričanju še veliko storiti za znižanje primanjkljaja, opozarja pa, da pri nižanju pokojnin ni več prostora.

Deli s prijatelji