LJUDSKA POMOČ

Rdeči križ v BiH in Srbijo pošilja 100.000 evrov

Objavljeno 22. maj 2014 17.12 | Posodobljeno 22. maj 2014 17.25 | Piše: STA, A. L.

V vsako državo bodo poslali po 50 tisočakov.

Predstavniki RKS za letos načrtujejo razdelitev 45.000 prehranskih paketov.

LJUBLJANA – Slovenci so se v preteklih dneh množično odzvali na poziv Rdečega križa Slovenije po prostovoljnih finančnih sredstvih za prizadete v poplavah na Balkanu, zato so se v tej organizaciji danes odločili, da takoj nakažejo finančno pomoč iz donacij, in sicer 50.000 evrov za Rdeči križ BiH, 50.000 evrov pa za Rdeči križ Srbija.

Iz Rdečega križa Slovenije so danes sporočili še, kakšne so nujne potrebe v gmotni pomoči, kot sta jim jih posredovali sestrski organizaciji iz BiH in Srbije. Potrebujejo spalne vreče, zložljive postelje, posteljnino, ležalne podloge, gumijaste škornje, osebne higienske pripomočke, kot so zobne ščetke, zobne paste, milo, brisače, ženski vložki, toaletni robčki, plenice za otroke in odrasle, ustekleničeno vodo, konzervirano hrano z rokom uporabnosti najmanj šest mesecev, žepne svetilke, zaščitne maske za obraz, zaščitne rokavice in dezinfekcijska sredstva za roke.

Prostovoljcev ne pošiljajo

Zdravil in oblačil Rdeči križ ne zbira, prav tako pa za zdaj ne potrebujejo oziroma na prizadeta območja ne pošiljajo prostovoljcev. Kot so še sporočili iz organizacije, obe državi ne sprejemata več tujih reševalnih enot, izvajajo se le zamenjave že utečenih članov ekip.

V Rdečem križu Slovenije še naprej sprejemajo pomoč in zbirajo finančna sredstva. Zbirna mesta RKS po Sloveniji so objavljena na www.rks.si, pomoč pa je še naprej mogoče donirati na njihov tekoči račun ali prek esemesov.

Rdeči križ Slovenije javnost sproti obvešča prek omenjene spletne strani, pa tudi prek Facebooka: www.facebook.com/RdecikrizSlovenije.


Vlada ustanovila delovno skupino

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ustanovitvi Delovne skupine za usklajevanje pomoči Srbiji ter BiH za odpravo posledic katastrofalnih poplav. Kot je vlada zapisala v sporočilu za javnost, bo delovna skupina usklajevala vse oblike pomoči, ki jo Republika Slovenija nudi – od materialne do sistemske, kjer se lahko vključijo slovenski strokovnjaki s področja hidrologije, zdravstva, odkrivanja min, protipoplavnih dejavnosti in podobno.

Skupina, ki jo vodi minister za obrambo Roman Jakič, bo pristojnim v obeh državah nudila tudi »bogate izkušnje, ki jih ima Slovenija na področju zaščite in reševanja«.

Kaj pa tisti s celiakijo?

Za pomoč za prizadete pa je danes zaprosilo tudi Slovensko društvo za celiakijo. V društvu zbirajo sredstva in brezglutenske izdelke za bolnike s celiakijo. Ti ne smejo uživati glutena, ki se nahaja v pšenici, ovsu, rži, ječmenu in piri, zato so paketi Rdečega križa in Karitasa zanje delno nekoristni.

Sredstva za pomoč bolnikom s celiakijo je moč nakazati na tekoči račun Slovenskega društva za celiakijo, Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor ŠT: 04173-0000683753 odprt pri Novi KBM. Kot namen plačila navedite: Donacije – Poplave 2014. Sredstva zbirajo do petka.

S srbskega veleposlaništva v Ljubljani so medtem sporočili, da je v času tridnevnega žalovanja za žrtvami poplav v Srbiji na veleposlaništvu odprta žalna knjiga, in sicer med 10. in 12. ter 14. in 16. uro. V knjigo se je tako mogoče vpisati še danes in v petek.

Deli s prijatelji