VREMENSKI ALARMI

Rdeči alarm: Slovenija uradno v peklu

Objavljeno 07. julij 2015 16.05 | Posodobljeno 07. julij 2015 16.05 | Piše: Mo. S.

Temperature bodo danes še visoke, v sredo pa prihajajo nalivi s sunki vetra, morda tudi s točo.

Nekatera živila so v preprečevanju sončnih opeklin nadvse dobrodošla.

LJUBLJANA – Na prostem je vročina v teh dneh neznosna, zato tudi vremenoslovci svarijo pred veliko toplotno obremenitvijo. A medtem ko so za Slovenijo sprva izdali oranžno stopnjo ogroženosti (kar zadeva temperature), pa sta celotna Madžarska in del Hrvaške že od jutra obarvani rdeče, torej zanju velja najvišja stopnja ogroženosti.

»Temperatura pri nas pač ne presega ekstremnih vrednosti. Smo pa sporočili, da bo po nižinah dopoldne velika toplotna obremenitev,« nam je na dileme o ogroženosti odgovoril dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko. Toda le nekaj minut zatem so vzhodno polovico države obarvali – rdeče. Nevarne so zlasti visoke temperature, rdeča barva pa pomeni, da ni treba biti le pripravljen, ampak je treba tudi ukrepati.

V sredo pogosti nalivi s sunki vetra

Temperature se bodo dvignile do 35, 37 stopinj, se je pa že napovedala tudi hladna fronta, ki bo naše kraje zajela v sredo popoldne ali proti večeru. Čeprav bo tudi danes mogoča kakšna vročinska nevihta, jih bo jutri precej več. Ozračje se pregreva, a danes nevarnosti toče za zdaj še ni. Bo pa morda večja jutri, ko »bodo tudi močnejši nalivi, pa tudi sunki vetra bodo ob posameznih nevihtah lahko močni«, pravi Pečenko.

V nedeljo nova fronta

»V četrtek se bo ohladilo, tako da bo popoldne morda 25 stopinj Celzija.« Očitno se bo ozračje dodobra premešalo, a prijetno nizke temperature ne bodo trajale dolgo. Petek in sobota bosta namreč večinoma sončna, temperature se bodo dvignile, tako da bo do nedelje spet lahko okoli 30 stopinj ali več. V nedeljo popoldne pa se nakazuje še ena fronta, vendar je o njej še preuranjeno govoriti.

image 
Del Slovenije je rdeč (ogroženost velja za torek). Vir: Arso 

Pozor, veliko ozona

Medtem pa še vedno velja tudi opozorilo glede visoke koncentracije ozona. Zlasti na Primorskem lahko te dosežejo opozorilno urno vrednosti 180 μg/m3, zato upoštevajte spodnja priporočila:

  • prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva;
  • popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje (koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. do 19. uro);
  • izogibamo se telesnim dejavnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke); dejavnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.
Deli s prijatelji