VIHARJI IN TORNADO?

Rdeči alarm še gori, a po vročini prihaja
 huda ura s točo

Objavljeno 08. julij 2015 09.51 | Posodobljeno 08. julij 2015 10.31 | Piše: Jaroslav Jankovič

Vročinski val je pognal temperaturo do 40 °C, danes se bo ohladilo za 10 stopinj. Vremenoslovci napovedujejo viharje in tornade, ti so v Sloveniji vse pogostejši.

Čez dan bodo švigale strele, lomastil veter in tolkla bo toča. (Vir: Arso)

LJUBLJANA – Vročinski udar se je končno polegel. Temperatura je rasla od minulega petka naprej, včeraj je v nekaterih krajih po Sloveniji dosegla 40 °C. Razbeljene stavbe in asfalt po mestih so se segreli, da smo doživljali tropske noči. Na Agenciji RS za okolje so včeraj razglasili rdeči alarm zaradi izjemno nevarne vročine. A že danes bo čez naša polja in doline prišumel val hladnejšega zraka. Kot nam je povedala klimatologinja Tanja Cegnar z agencije za okolje, se bo ozračje na višini 1500 m ohladilo za okoli 10 stopinj C.

Rdeči alarm, ki so ga vremenoslovci prižgali včeraj, danes zjutraj ponekod še velja.

image


V višjih plasteh bo ohladitev manj izrazita, le okoli 5 stopinj C. Prve nevihte in plohe bodo popoldne najprej zajele sever Slovenije, nato se bodo širile proti jugu države in do večera zajele vso Slovenijo.

Napoved za noč. Tolklo bo.

image


 

Nemško neurje tudi nad Slovenijo?

V Nemčiji je hudo vročino pred nekaj dnevi prekinilo hudo neurje z izjemno debelo točo. Lahko kaj podobnega pričakujemo tudi pri nas? Cegnarjeva odgovarja v slogu previdne vremenarke: »Najtežje napovemo količino padavin in lokacijo neurja, Slovenija je relativno majhno območje.« A vse kaže na to, da bo Slovenijo zajelo močno, nemško neurje?

»Nevihte, ki bodo nastale še v toplem zraku, bodo lokalno tudi močne. Lahko jih spremljajo močni sunki vetra, lokalni nalivi s točo, ki ni izključena.«

Cegnarjeva nadalje opozarja, da bo moč neviht odvisna predvsem od tega, kako hitro se bodo ohladile spodnje pasti ozračja in prispevale k stabilizaciji ozračja. Da stvar ni nedolžna, kaže tudi to, da so bili meteorologi pri napovedi zelo previdni.

Viharji, tudi tornado?

Naš vremenski spomin je običajno vremenski, se pravi kratek. A že površna analiza neurij zadnjih deset let pokaže, da so po vročinskih valovih po Sloveniji poleg toče in viharnih vetrov lomastili tudi tornadi. Lani 9. junija je prebivalce vasi Mahniči pri Sežani presenetil tornado. Sunki vetra naj bi dosegli celo 250 km/h, steklo je letelo vsevprek, veter je ruval drevesa in podiral električne drogove.

Kmetu Pavlu Humarju iz Nevelj pri Kamniku je 18. julija 2008 torando porušil hlev in razkril stanovanjsko hišo.

Cegnarjeva opozarja: »Vsekakor svetujemo pozorno spremljanje razmer, zlasti radarske slike, ki nam pokaže, kje se razvijajo oblaki, kam se gibljejo, kako močan je njihov razvoj in tudi verjetnost, da prinašajo točo.« 

Deli s prijatelji