SNEŽENJE IN POPLAVE

Rdeči alarm: mislite, da je najhujše že mimo? Motite se

Objavljeno 31. januar 2014 12.38 | Posodobljeno 31. januar 2014 15.59 | Piše: T. L.

Reke naraščajo, morje poplavlja, snežni plazovi grozijo, v 30 urah je zapadlo 45 centimetrov snega ... in še ga bo.

LJUBLJANA – Pred nami so vremensko zelo razburkani dnevi, saj meteorologi napovedujejo pester vremenski scenarij, ki zaobjema vse – od poplav in močnega deževja do nevarnosti plazov in močnega sneženja. 

Naraščanje rek in poplave

Pri Agenciji RS za okolje (Arso) so izdali opozorila: enega zaradi nevarnosti poplav. Reka Reka, njeni pritoki in manjše reke na širšem območju Ilirske Bistrice poplavljajo. Poplavne površine na tem območju se bodo danes še nekoliko povečale.

Morje je preseglo višino 320 cm in poplavlja izpostavljene nižje predele obale. Morje bo poplavljalo tudi danes zvečer med 22. in 24. uro in v soboto dopoldne med 9. in 12. uro. Opozorilna višina bo v času plime presežena tudi v nedeljo.

 

Ob intenzivnejšem dežju lahko v jugozahodnem delu države hitro narastejo in poplavijo manjši vodotoki. Povečali se bodo tudi pretoki Vipave in manjših rek na Goriškem, ki lahko poplavijo v manjšem obsegu. Povečale se bodo tudi ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske, zlasti na območju Loške doline in Pivškega podolja.

Deževja v osrednji Sloveniji trenutno zadržuje snežna odeja, ki preprečuje, da bi prišlo do večjega odtoka. »Če bi bila močnejša odjuga in bi temperatura zraka skočila, kar se sicer ne bo zgodilo, bi bila nevarnost poplav lahko večja tudi v trenutno deževnejših delih države,« opozarja Brane Gregorčič, dežurni meteorolog na Arsu. Konec tega tedna se bodo temperature gibale okoli 0 stopinj Celzija, z rahlim odstopanjem za kakšno stopinjo v plus ali minus. Taljenja snežne odeje ne pričakujejo, je pa močno deževje občasno še vedno napovedano predvsem za Primorsko, kjer se lahko pojavljajo težave zaradi naraščanja rek.

Rdeči alarm: padalo bo, padalo

Na širšem območju Julijskih Alp močno sneži, v 30 urah je zapadlo 45 centimetrov snega in še vedno sneži. Višina v dnevu in pol lahko doseže približno 150 centimetrov. »To pa je količina, ki ni povsem običajna, zato smo razglasili rdeči alarm za to območje in je potrebna pazljivost,« pravi Gregorčič in dodaja, da so možni tudi plazovi s pobočij ob cestah, zlomljene veje ipd. 

Na območju Kranjske Gore, kjer je za ta konec tedna napovedana Zlata lisica, je zapadlo 45 centimetrov snega. Danes še kar močno pada, od 7. do 10. ure je namreč zapadlo 15 centimetrov snega, jutri se obeta dež s snegom, v nedeljo pa znova sneg.  

Močno sneženje se danes začenja zahodno od Kranja. 

Jutri težav drugod po Sloveniji ni pričakovati, še bo deževalo. Temperatura se bo gibala okoli 0 stopinj Celzija, hude poledice pa ni pričakovati, saj ne bo več toliko hladnega zraka. V osrednji Sloveniji bo znova snežilo spet v nedeljo. Najverjetneje se bo sneženje začelo v dopoldanskih urah, padalo pa bo do ponedeljka dopoldne. V večjem delu osrednje Slovenije bo zapadlo od 10 do 15 centimetrov. V ponedeljek bo sneženje prenehalo. 

Na Gorenjskem ne bo dneva brez sneženja. Na Kredarici je snežna odeja že presegla tri metre.

Deli s prijatelji