VROČINA

Rdeče opozorilo: ogrožena so človeška življenja

Objavljeno 01. avgust 2017 19.16 | Posodobljeno 01. avgust 2017 19.16 | Piše: Mo. S.

Jasno in zelo vroče bo vse do konca tedna, zlasti v soboto pa bodo mogoče posamezne vročinske nevihte.

Izredno visoke temperature postajajo stalnica.

LJUBLJANA – Zdajšnja vročina se bo le še stopnjevala. V sredo se bo ogrelo do 38 stopinj, proti večeru lahko ob meji z Avstrijo nastane kakšna vročinska nevihta, sicer pa bo pretežno jasno.

Predvidoma do začetka prihodnjega tedna bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Rdeče opozorilo

Sicer pa se s sredo začenja tudi obdobje opozorila najvišje stopnje, torej rdeče. V sredo bo z rdečo obarvan jugovzhod države, v četrtek, petek in soboto pa skoraj celotna Slovenija, razen severozahoda.

In kaj pomeni rdeča barva? Gre za zelo nevarne vremenske razmere. »Mogoči so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je mogoč nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja,« so zapisali vremenoslovci, ki svetujejo brezpogojno upoštevanje uradnih ukazov in priporočil. Zelo visoke temperature bodo namreč močno vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela prebivalstva. »Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore na prostem. Uživajte lahko hrano in pijte zadosti tekočine. Če je možno, pojdite v gozd, višje lege, ob vodo ... Domačim živalim zagotovite zadostno količino sveže vode in senco. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj in poskrbite za zadostno kroženje zraka. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite.«

Jasno in zelo vroče bo vse do konca tedna, zlasti v soboto pa bodo mogoče posamezne vročinske nevihte.

Rdeče opozorilo v sredo velja tudi pri naših sosedah (vir: Arso):

image

Deli s prijatelji