POPOLDANSKE NEVIHTE

Rdeče opozorilo: grozi toča

Objavljeno 09. junij 2015 14.48 | Posodobljeno 09. junij 2015 16.47 | Piše: Mo. S.

»Enkrat v kratkem bo treba dobro zaliti,« je prepričan dežurni vremenoslovec.

Nevarnost padanja toče je poleti velika.

LJUBLJANA – Že nekaj časa imamo pravo poletno vreme, ki pa, kot se za poletje spodobi, s seboj prinaša tudi večjo možnost neviht. Vremenoslovci so za današnje popoldne napovedali posamezne plohe ali nevihte, ki bodo najpogostejše v severni Sloveniji. In lahko se zgodi, da bo udarila tudi toča.

Rdeče opozorilo (velika nevarnost toče) so najprej izdali za Koroško in Savinjsko.

»Poleti sta ob nevihtah vedno mogoči tudi sodra in toča,« pravi dežurni vremenoslovec Benedikt Strajnar iz Agencije RS za okolje (Arso) in dodaja, da bodo danes nevihte zaradi šibkih višinskih vetrov razporejene lokalno in ne bodo preveč »organizirane«. »Kakšne zelo izrazite nevarnosti toče ali pa, da bi padala nad večjim območjem, ne pričakujemo, seveda pa ni povsem izključena,« nam je povedal. Če bodo nevarnost zaznali, bodo seveda sproti primerno obarvali zemljevid na spletni strani, ki prikazuje nevarnost pojavljanja toče. Načelno pa, kar zadeva nevarnosti neviht, ostajajo na najnižji mogoči rumeni barvi.

Do konca tedna bo vroče in brez dolgotrajnega dežja

V sredo bo podobno: čez dan bo sončno in toplo, a ponovno z možnostjo popoldanskih ploh ali neviht. Neviht bo predvidoma manj kot danes in bodo bolj omejene na gorski svet ter dinarsko pregrado. V naslednjih dneh bo vse manj verjetnosti za popoldanske plohe in nevihte, torej bo bolj ali manj sončno vreme s poletnimi temperaturami.

Danes in jutri se bo čez dan predvidoma ogrelo do 29 stopinj Celzija, v naslednjih dneh pa se bodo temperature spet dvignile, tako da lahko ponovno pričakujemo 30 stopinj in več.

Kdaj bo dobro namočilo?

Izsušeni prsti bi deževje prišlo še kako prav in prve prave padavine se tako nakazujejo v ponedeljek, ko se bo predvidoma tudi ohladilo. Na splošno bo vročina popustila, možnost za padavine se bo povečala, kako bo v resnici, pa bomo še videli. »Enkrat v kratkem bo treba dobro zaliti,« je prepričan tudi Strajnar.

 

Deli s prijatelji