NA KOŽO

Rdeča pentlja

Objavljeno 29. november 2013 23.45 | Posodobljeno 29. november 2013 23.45 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Aids je tudi ali predvsem bolezen psihe.

Bojan Budja.

Dvaintrideset let je, kar je človeštvo izvedelo za novo grozljivo diagnozo. Hipoma se je postavila ob bok tifusu, koleri, malariji, boleznim, ki so spremenile svet, po svoje so pisale tudi zgodovino. Spomnimo se le tudi Slovencem dobro znanega Napoleona, čigar vojsko je med vrnitvijo iz Moskve bolj kot nasprotniki redčil virus tifusa. Danes človeštvo redči aids.

Uradno število okuženih z virusom HIV je v Sloveniji preseglo številko 400, samo lani je bilo dodatno ugotovljenih 45 novih okužb. Domala vse med moškimi. Na črnem seznamu se je predlani znašel celo novorojenček. Kriv je bil, da se je rodil. Žarek sreče v tej beri je, da vsaka okužba še ne pomeni aidsa. Lani je bilo, denimo, teh zloveščih diagnoz 11, v zadnjih letih je zavoljo aidsa pod Alpami umrlo 21 oseb. Veliko ali malo? Preveč! Najbolj pa skrbi, da se to soboto po Sloveniji sprehaja kakih 300 takih, ki za okužbo z virusom HIV sploh ne vedo. Nezavedno jo širijo naprej. Potencialne žrtve smo vsi, dokazano prvi na seznamu pa moški, ki se predajajo moškim.

Jutri je 1. december, svetovni dan boja proti aidsu. Priložnost za spoznanje, da aids ni nepremagljiv. Za razliko od afriških dežel, ki jih neusmiljeno prazni. Ker tam pač ni priložnosti, imenovanih kondom in testiranje. Slovenci smo polovično na dobri poti. Če je imel še sredi sedemdesetih čas in voljo za natikanje gumijaste nadloge le vsak petdeseti Slovenec, se danes z durexom v žepu na seks v (ne)znano odpravi že 80 odstotkov moških. In če bi brskali po skrivnih predalih ženskih torbic, bi kondom našli že v vsaki drugi. Drugače je žal s testiranji. Menda se jih bojimo, da nas ne bi zaznamovala. Pri zdravniku, v družbi. Aids je tudi ali predvsem bolezen psihe. Pa se je treba le odločiti. Tako kot za ljubezen, za tisto pravo, ki jo edino čutimo. Četudi med dvema moškima.

Jutri si bomo pripenjali rdeče pentlje. Rdečo, ker je daleč vidna, simbolizira kri, strast, srce, ljubezen. Njena oblika je enostavna, preprosta. Kot je enostavno in preprosto odločiti se za test. Ki bo veliki večini odvalil kamen s srca, okužene pa rešil. Pravočasno odkrita okužba pomeni življenje. Nič krajše in drugačno od ostalih življenj. 

Deli s prijatelji