USTAVNA PRESOJA

Rdeča luč za zbiranje podpisov za referendum o slabi banki

Objavljeno 23. november 2012 20.17 | Posodobljeno 23. november 2012 20.17 | Piše: M. U., STA

Presoja ustavnosti posledic referenduma bo.

Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Potem ko je državni zbor (DZ) podprl koalicijsko zahtevo po presoji ustavnosti posledic, ki bi nastale z odložitvijo uveljavitve ali zavrnitvijo zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank na referendumu, bo moral sindikat KNG do odločitve sodišča prekiniti zbiranje podpisov za referendum.

Do četrtka je sindikat zbral prek 5500 podpisov, je pojasnila njegova sekretarka Sonja Kos. Za razpis referenduma jih mora sicer v 35 dneh zbrati 40.000. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je v ponedeljek poudaril, da bi lahko zbiranje ustavila le ustavna presoja, do katere bo torej res prišlo.

Odločitev v 30 dneh

Ko DZ sprejme sklep o ustavni presoji, mora o tem obvestiti ustavno sodišče. O vložitvi zahteve na ustavno sodišče mora obvestiti tudi ministrstvo za notranje zadeve in pobudnika referenduma. Ministrstvo pa mora pristojne službe obvestiti, kdaj se zaustavi zbiranje podpisov. Ustavno sodišče mora o zahtevi DZ odločiti v 30 dneh. Zbiranje podpisov se v primeru odločitve ustavnega sodišča, da zahtevo zavrne, nadaljuje dan po objavi odločbe v uradnem listu.

Deli s prijatelji