PRESELJENI

Razvpiti Strojanovi prihajajo na Griček?

Objavljeno 16. september 2013 11.36 | Posodobljeno 15. september 2013 20.40 | Piše: Milan Glavonjić

Na Kočevskem buri duhove sklep o naselitvi novih Romov.

Burna razprava in krčevit boj za hektar zemljišča. Foto: Milan Glavonjić

KOČEVJE – »Mi smo ukleto mesto. Politika obljublja in hkrati potepta to, kar obljubi!« sta se v gneči pred vhodom v večnamensko dvorano lovske družine Željne resno pomenkovala starejša domačina. Mar več kot 400 ljudi iz Šalke vasi, Klinje vasi in Željn s podpisi (peticijo), ki jo je naslovilo tudi na župana, ni dovolj tehten razlog, da bi jih ta veljak tudi obiskal, so bili več kot ogorčeni vsi prisotni. Dan po tem, ko so se na vzpetini Griček nad Željnami oglasili gradbeni stroji (urejajo krožno cesto), so v Krajevni skupnosti Šalka vas ustanovili civilno iniciativo.

Borba za dober hektar zemljišča

»Vse skupaj je šlo čez rob nezakonitosti, potrpljenja, poniževanja. Občinski svet je na seji julija skoraj soglasno sprejel sklep, da se na Gričku ustavijo vse aktivnosti glede ureditve (širitve) romskega naselja, a se župan na to požvižga, zanj je več kot 400 podpisov čista španska vas?! Zato ne presenečata jeza in srd tukaj prisotnih,« je besnela Alenka Jelenovič, občinska svetnica, članica civilne iniciative. Nobeden od zbranih tam živečih (avtohtonih) Romov v lično urejenih, a sicer nelegalno zgrajenih hišah ne potiska pod preprogo. Še več –vsi skupaj so neizmerno enotni in odločni! Občini se upirajo: na komunalno opremljene parcele zraven že stoječih hiš namreč ne bodo dovolili poselitev prišlekov, drugih Romov (na sestanku so bili omenjeni celo razvpiti Strojanovi). »Na tej zemlji smo več kot 40 let. Samo kamen je bil, ko smo prišli. A smo zavihali rokave, z lastnim denarjem zgradili hišo, tudi sinova, ki sta v službi, jo imata. Nismo moteči za sosede. Tukaj domuje sožitje. Že 10 let poskušamo dobiti papirje za to lokacijo, a se ne premakne. Namesto da bi se lotili komunalnega urejanja že obstoječih osmih parcel, kaže, da pripravljajo teren za nove Rome. Vam povem, če pridejo, bo vojna!« je bila na sestanku odločna 60-letna Albina Šerkezi.

Gričan Stane Kolmanič je na široko razgrnil dokument in pokazal, da občina prek izbranega podjetja ureja lokacijo za 16 novih komunalno opremljenih parcel, torej za nove priseljence, obstoječih osem pa je gladko zaobšla. »Resnično me zanima, zakaj župan ni danes prišel in množici pojasnil naše morebitne zmote. Ker ga ni bilo, je zagorelo v sicer že tako pregretem ozračju reševanja nakopičenih težav kočevske romske (v občini je več kot 500 pripadnikov te narodnostne skupnosti) problematike.«

Alenka Jelenovič je dejala, da so v peticiji, ki so jo potem odnesli županu, zapisali, da se gradnja in vse dejavnosti na Gričku kljub pridobljenemu evropskemu denarju (500.000 evrov) nemudoma ustavijo. Obstoječe romske hiše naj se legalizirajo in iz občinskega proračuna hkrati uredi kanalizacija še za druge občane (ne le Rome).

Iz dopisa, ki ga je podpisal dr. Vladimir Prebilič in je bil poslan občanom, je sicer poudarjeno, »da cilj projekta ostaja komunalno opremljanje zemljišča zgolj za obstoječe prebivalce«. Župan je poudaril, da ga presenečajo enostransko razlaganje, zavajanje in tudi izvajanje nekaterih posameznikov, ki nimajo osnove ne v infrastrukturnem projektu, še manj pa v občinskem načrtovanju. V gneči razlag, stališč in pobud je ljudski parlament slednjič le poskušal priti do resnice, ki tako buri Kočevsko. »Občina s 500 tisočaki državnega denarja, komunalno opremlja zemljišča, ki so v njeni lasti,« je znova poudaril župan. Tako poskušajo dokončno urediti bivalne razmere za 26 tam živečih Romov. Župan je še enkrat zatrdil, da v to urejeno naselje ne bo priseljevanja Romov od drugod! Vse druge informacije so zavajajoče, pravi!

Napetost še zdaleč ne popušča, še naprej se prerekata, saj veste, slepa in gluha

Med tednom je namreč vodstvo KS Šalka vas sestankovalo z Gričani in tamkajšnjimi Romi, prisoten je bil tudi župan s svojo ekipo. Sporočili so, da se je zgodil zasuk, sporočajo, da se bodo dela le nadaljevala. Dvomi o projektu, nekakšni novi kočevski burleski, namreč ostajajo. Tudi zaradi odstavka v projektni dokumentaciji, trdijo v civilni iniciativi. Tam piše: »Sanitarna kanalizacija je namenjena za odvajanje odpadnih sanitarnih vod iz petih obstoječih in predvidenih 10–12 novih stanovanjskih objektov.« Za koga, torej?

 

Deli s prijatelji