ODLOČENO

Razveljavljena obsodba za Franca Kanglerja

Objavljeno 01. avgust 2014 14.03 | Posodobljeno 01. avgust 2014 14.03 | Piše: STA, A. L.

Vrhovno sodišče je sprejelo stališče, da je kaznivo dejanje treba pravno opredeliti le kot kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja.

MARIBOR – Odvetnik nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja Marko Bošnjak je razveljavitev obsodbe na vrhovnem sodišču označil za pričakovano. »To smo pričakovali glede na številne pravne in dejanske kršitve v tej zadevi,« je povedal danes. »Na vse te kršitve smo opozarjali skozi celoten postopek, tako da smo zadovoljni, da je vsaj vrhovno sodišče naše očitke tudi resno vzelo in upoštevalo,« je še povedal Bošnjak, ki sicer z odločitvijo vrhovnega sodišča še ni uradno seznanjen, saj mu še ni bila uradno vročena. »Zadeva je vrnjena nazaj v novo odločanje, kjer pričakujemo, da bo skladno z zakonom tudi rešena ugodno v korist gospoda Kanglerja,« je dodal.

Na vrhovnem sodišču so povedali, da so odločitev o omenjeni zahtevi za varstvo zakonitosti sprejeli in jo v sredo poslali prvostopenjskemu sodišču prek Višjega sodišča v Mariboru. Strankam naj bi bila odločba vročena prek prvostopenjskega sodišča, kjer pa o njeni vsebini še ne morejo govoriti, ker še ni izkazanih povratnic o vročitvi.

Bistvena kršitev

Kot so danes potrdili na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru, je vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno obsodbo Kanglerja na sedem mesecev zapora in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje. V izpodbijani sodbi je ugotovilo absolutno bistveno kršitev po 11. točki prvega odstavka 371. člena zakona o kazenskem postopku, prav tako pa se mu je pri odločanju pojavil precejšen dvom o resničnosti odločilnih dejstev.

Po ugotovitvah vrhovnega sodišča niso bili podani zakonski znaki kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, za kar je bil Kangler obsojen, zato je vrhovno sodišče sprejelo stališče, da je treba kaznivo dejanje pravno opredeliti le kot kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja.

Okrajno sodišče v Mariboru je Kanglerja maja lani obsodilo na sedem mesecev zapora. Sodišče je ocenilo, da je izrabil svoj položaj in posredoval pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Zaradi te sodbe je Kangler tudi izgubil mandat državnega svetnika.

Deli s prijatelji