IZBRISANI

»Razuma in morale tudi tej vladi očitno hudo primanjkuje«

Objavljeno 27. junij 2013 13.59 | Posodobljeno 27. junij 2013 13.59 | Piše: STA, S. J.

Tudi najnovejši predlog o povračilu škode izbrisanim je po mnenju Krivica povsem neresen, ob tem pa opozarja, da bo odločitev Strasbourga Slovenijo stala neprimerno več.

Svetla prihodnost za ljudi brez statusa

LJUBLJANA – Najnovejši predlog zakona o povračilu škode izbrisanim je po ocenah nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica »še vedno popolnoma neresen«. »Do izbrisanih in do Evropskega sodišča za človekove pravice je žaljiv, do državne blagajne in davkoplačevalcev pa skrajno neodgovoren,« meni.

Norčevanje iz prava in zdravega razuma

»To je samo novo norčevanje iz prava in zdravega razuma. Razuma in morale tudi tej vladi očitno hudo primanjkuje,« je v prvem odzivu ocenil Krivic iz Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije. Kot je dejal, tako sklepa že na podlagi izjav ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta, saj predloga uradno še niso dobili.

»Če Slovenija tudi po 21 letih še vedno ni pripravljena dojeti razsežnosti krivic, ki jih je povzročila, in jih popraviti v skladu s svojo ustavo ne samo sodbo evropskega sodišča – ponavljam: ne takoj, v tej krizi, ampak v skladu z ekonomskimi možnostmi –, potem je z njeno vlado na teh njenih izhodiščih vsaka nadaljnja beseda zgolj izguba časa in nasedanje na njene zavlačevalne manevre.« je povedal.

»In bo odločil pač Strasbourg, kar bo Slovenijo neprimerno več stalo,« je še dodatno pojasnil. Organizacijam, ki zastopajo interese izbrisanih, bo predlagal, naj vsak nadaljnji pogovor na izhodiščih tega zakona kategorično zavrnejo.

Za mesec izbrisa 40 evrov

Po najnovejšem osnutku predloga zakona o povračilu škode izbrisanim, ki ga pripravlja pristojno ministrstvo, naj bi po neuradnih informacijah STA upravičenci za vsak mesec izbrisa dobili po 40 evrov. Sprva je sicer vlada predvidevala po 30 evrov odškodnine na mesec.

Dolžina trajanja izbrisa bi se štela od 26. februarja 1992, ko je osebam, ki niso pridobile državljanstva, prenehalo veljati dovoljenje za stalno prebivanje, pa do dne, ko so znova pridobili dovoljenje ali državljanstvo. Število upravičencev že v prvem osnutku ni bilo navedeno, a minister Virant je takrat dejal, da gre za okoli 8000 posameznikov. Po podatkih, dostopnih na spletni strani ministrstva, je sicer skupaj izbrisanih 25.671 ljudi.

Deli s prijatelji