ŽIVEO ŽIVOT

Razstava, ki ni le
 za jugonostalgike

Objavljeno 13. september 2013 10.32 | Posodobljeno 13. september 2013 10.33 | Piše: Andrej Predin

Sinoči so odprli zanimivo interaktivno razstavo, posvečeno življenju v Jugoslaviji.

Nekoč smo se vozili s stilom.

LJUBLJANA – V Centru Stožice v Ljubljani so včeraj odprli mednarodno razstavo Naj živi življenje – Živeo život, ki je posvečena življenjskemu slogu, ki smo ga od 50. do 90. let minulega stoletja gojili v Jugoslaviji. Edinstvena razstava je zasnovana tako, da nas popelje skozi vsakdanjik slehernika, ki je v nekdanji skupni domovini vstajal ob šestih zjutraj, uporabil losjon pitralon in se s fičkom peljal v službo. Med odmorom je prebiral revijo Start in na radiu poslušal Iva Robića. Po nakupe modnih oblačil, izbranih sladkarij in tehničnih naprav se je odpravljal v Trst ali Avstrijo, s prijatelji je lahko šotoril, ne da bi plačeval najrazličnejše pristojbine. Skratka, življenje je bilo v mnogočem bolj preprosto in učinkovito, a tudi manj raznoliko.

V nasprotju z večino razstav bodo lahko obiskovalci minulo obdobje podoživeli z vsemi čutili, saj ne bodo le gledali in poslušali, temveč tudi tipali, vonjali in celo okušali. »Razstavo smo se odločili pripeljati v Ljubljano, ker je dober retrospektiven pogled v našo polpreteklo zgodovino. Je edinstvena, interaktivna in prav zato nekaj posebnega,« je povedala vodja projekta Neža Kožar. Obiskovalec ni samo pasivni gledalec razstave, v njej aktivno sodeluje. Vsak gost bo imel priložnost, da se usede v vozilo iz tistega obdobja ter doživi simulacijo vožnje po ulicah takratnega Beograda.

Razstava izhaja iz Srbije

Prave nostalgije si seveda ne bi mogli zamisliti brez legendarne kolonjske vodice pino silvestre, ki med predstavniki starejše generacije še danes predstavlja značilen vonj moškega iz 70. let. »Interaktivna razstava pomeni, da obiskovalci v njej aktivno sodelujejo: na voljo so eksponati, ki se jih lahko dotaknemo, se z njimi slikamo, tam je mogoče videti, kako je bil videti dan običajnega človeka – od njegove dnevne sobe do avtomobilov in trafik. Razstava ima veliko predmetov, ki se nam oziroma so se nam zdeli samoumevni, od tipične menze do avtobusne postaje, uniform, mode in športa. Najbolj pa navduši s tem, da ni le vizualna, saj lahko obiskovalci aktivno sodelujejo. Na ogled je patentirana stvaritev, prek katere lahko vonjamo tedanje dobre stare čase, in to dobesedno: zažgano mleko, tedanje parfume, vse to lahko vidimo in povonjamo.«

Srečno naključje je hotelo, da je razstava v Centru Stožice prav med evropskim prvenstvom v košarki, saj vključuje tudi zavidljivo zbirko pokalov in dresov nekdanje jugoslovanske reprezentance, vsebinsko pa bodo seveda izstopali slovenski športniki, ki so v tem obdobju nastopali pod skupno zastavo. »Gre za zelo obsežno razstavo, saj pokriva vse, kar je človek tedaj potreboval, ko se je gibal. Na ogled je okoli sto avtentičnih eksponatov, med drugim športni dresi ter predmeti znanih osebnosti, ki so bili zbrani posebno za to priložnost. Razstava izhaja iz Srbije, pred prihodom v Ljubljano je bila v Beogradu, ogledalo si jo je več kot 40.000 ljudi. Potem odhaja v Zagreb in v preostala mesta nekdanje Jugoslavije.«

Namenjena je vsem, mladim, ki bodo imeli priložnost, da spoznajo, kako so živeli njihovi starši oziroma predstavniki starejših generacij, malce starejšim, ki bodo lahko obujali spomine na dobre stare čase, ter turistom, ki bodo lahko pobližje doživeli, kakšno je bilo življenje na drugi strani železne zavese, ko nas je na vsakem koraku pozdravljala rdečekraka.

Tematski sklopi

Z obiskom razstave Naj živi življenje – Živeo život bomo dobili odgovore na vprašanja, kot so: Kakšne pričeske smo takrat nosili? Kako smo se prevažali? Kakšne jedi smo pripravljali? Kako so bile videti tedanje trgovine? Kako smo uporabljali prve računalnike? Kateri filmi so bili popularni? Kakšno glasbo smo poslušali? Kaj smo brali? Na koga smo bili ponosni? Našli bomo tudi informacije s področja športa, filma, znanosti in mode ter spoznali številne osebnosti, ki so zaznamovale takratno kulturno in družabno življenje.

 

Deli s prijatelji