RUDARSKI MUZEJ VELENJE

Razstava 160 metrov pod zemljo

Objavljeno 04. marec 2015 23.14 | Posodobljeno 03. marec 2015 22.37 | Piše: Darko Naraglav

Rudarski muzej Velenje gosti lutke rudarjev v naravni velikosti, ki jih je izdelal kipar Ciril Hočevar.

V razstavni prostor pod zemljo obiskovalci vstopijo s čeladami na glavah. Foto: Darko Naraglav

Ciril Hočevar iz Kaplje vasi pri Preboldu je že večkrat postregel z zanimivimi razstavami v svoji vrtni galeriji Gaj. Pred leti je bila med drugim tam razstava kiparskih del za slepe in slabovidne, tokrat pa je svoj razstavni prostor našel v globinah rudarskega muzeja Velenje v Škalah. Tam so postavljene nove muzejske skulpture – lutke rudarjev v naravni velikosti, ki so po požaru nadomestile prejšnje, tudi te je izdelal kipar Ciril Hočevar.

Jamske vile

Njegova tokratna razstava v Starem jašku z naslovom Jamske vile, ki so jo odprli pred dnevi, bo delala družbo jamskemu škratu Perkmandlcu. Odprtje je bilo svojevrstni dogodek, saj je razstava postavljena v nenavadnem okolju za kulturne dogodke, kar 160 metrov pod zemljo.

Nekaj posebnega je bil tudi kulturni program, v sklopu katerega se je predstavil jazz kitarist Uroš Planinc iz Petrovč. Razstavo je odprl vodja muzeja Stojan Špegel, na ogled pa bo do 25. marca. V muzeju želijo ta edinstveni razstavni prostor pod zemljo tudi v prihodnje namenjati podobnim postavitvam.

Po odprtju razstave malih kiparskih plastik iz brona so si udeleženci ogledali še muzejski del rudnika, kjer sta predstavljeni življenje in delo rudarjev v preteklosti. To med drugim ponazarja 19 podob lutk rudarjev, vključno s pesnikom Antonom Aškercem ter fantičem s konjem, ki sta prav tako v naravni velikosti. Drugi del Hočevarjeve razstave pa je v Beli garderobi, kjer so razstavljene skulpture iz kiparskih ciklov Plesalke in Gib.

Deli s prijatelji