VSTAJA PROTI RADARJEM

Razprave ni bilo, bodo Kanglerjevi radarji spet goreli?

Objavljeno 12. november 2012 18.30 | Posodobljeno 12. november 2012 21.56 | Piše: M. U., STA

Protestniki zahtevali odstop župana Franca Kanglerja, radarski sistem ostaja v veljavi.

Fotomontaža radarja v Mariboru.

MARIBOR – Mariborski mestni svet se je na zahtevo opozicije zbral na izredni seji, na kateri naj bi razpravljal o začasni prekinitvi meritev s spornimi radarji za merjenje hitrosti na cestah. Večina mestnih svetnikov se je odločila, da predloga opozicije na čelu s SD ne bo podprla. Zato novi radarski sistem v Mariboru ostaja v veljavi. Pobudniki izredne seje – 12 mestnih svetnikov iz vrst SD, Zelenih Slovenije, LDS, Neodvisne liste za Maribor, Slovenske Lipe, SNS in Kluba samostojnih svetnikov – so tik pred začetkom seje nekoliko spremenili gradivo in vse prej predlagane sklepe združili v en sam sklep. V njem so pozvali računsko sodišče, da opravi revizijo pravilnosti in smotrnosti postopkov za vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mestni občini Maribor, ki jo je občina v vrednosti 30 milijonov evrov sklenila s podjetjem Iskra Sistemi. Dokler ne bi bile znane ugotovitve računskega sodišča, pa bi se po predlogu opozicije začasno prekinilo izvajanje pogodbe, kar vključuje tako nadaljnja investicijska vlaganja kot meritve na cestah.

Protestniki so zažgali radar na Krekovi ulici, ogenj pa so že pogasili.

»Gotof je«

Več sto protestnikov se je zbralo pred sedežem Mestne občine Maribor in zahtevalo odstop župana Franca Kanglerja. K protestu, ki je bil sklican prek spletnega omrežja Facebook in je bil najbolj množičen do zdaj, jih je spodbudila postavitev novih radarjev.  Protestniki so s plakati »Gotof je« skandirali pred mestno hišo, v vhod metali jajca in na stopnišču prižgali nekaj sveč. Zagorelo je tudi nekaj bakel. Ker so protestniki ovirali promet na ulici pred mestno hišo, so prišli posredovat policisti. A ko je množica postala še bolj razjarjena, so se policisti umaknili na stran in ulico začasno zaprli za promet.

Protestniki so se razšli z vzklikom, da se vrnejo naslednji dan. Za zdaj še ni jasno, ali je za torek znova sklican protest.

Policijsko poročilo

Bartolo Lampret iz mariborske policije je po koncu protestov sporočil: »Popoldne je v Ulici Heroja Staneta v Mariboru prišlo do spontanega protesta, v katerem je sodelovalo več kot sto oseb. Med protestom je prišlo do kršitev javnega reda in miru, v stavbo je nekaj oseb tudi metalo predmete. Okoli 17.30 je skupina protestnikov krenila po ulicah središča Maribora, pri tem pa je nekaj oseb poškodovalo napravo za merjenje hitrosti na Krekovi ulici. Okoli 18.40 so se protestniki razšli. Poškodovanih po podatkih policije ni bilo. Policisti zbirajo obvestila. Več vam bomo posredovali jutri.«

 

Deli s prijatelji