RAZPIS

Razpis za audija novo
 norčevanje Popoviča

Objavljeno 18. maj 2013 09.30 | Posodobljeno 18. maj 2013 09.30 | Piše: Mi. K.

Koprska občina objavila razpis za najem avtomobila kot posmeh pravni državi.

V stranki Oljka trdijo, da se župan Boris Popovič že prevaža z vozilom, ki ga išče prek razpisa (foto: Blaž Samec, Delo).

KOPER – Koprska občina je v sredo objavila javni razpis za operativni najem vozila, pri katerem so strokovnjaki zastrigli z ušesi. Zahtevane karakteristike vozila so namreč zelo natančno opredeljene, pri nekaterih pa se postavlja vprašanje smiselnosti potrebe in zahteve občine po avtomobilu, ki ima na primer prostornino prtljažnika le med 490 in 560 litri.

Koprska občina med drugim potrebuje osemvaljni dizelski motor, pogon na vsa štiri kolesa in 20-colska aluminijasta platišča. Zahtevani kriteriji so tako natančni, da nam je ob pomoči strokovnjakov na trgu uspelo najti le audija A8 4,2 TDI: prostornina njegovega motorja, 4134 kubičnih centimetrov, je prav na meji zahtevanih kriterijev, prav tako teža. Zakaj potrebujejo avtomobil, ki ima maso točno določeno, to je od 1950 do 2070 kilogramov?

Bi bil avtomobil s 1940 kilogrami neprimeren za župana Borisa Popoviča in njegove?

Ob tem je v razpisu pripisano, da so zahtevane mere povezane z garažnim prostorom (?!). Postavlja se vprašanja, ali ni projektant morda zgradil garaže za prav ta model avtomobila, saj le za mišjo dlako zadovolji vse tri kriterije. Omenjeni audi je za tri centimetre krajši, centimeter ožji in pet centimetrov nižji od garažnih kapacitet. Zanimivo je še, da je občina v razpisu samo ob merah navedla pojasnilo, zakaj potrebuje točno takšno vozilo.

Pri najemu se je odločila, da bo potrebovala vozilo z nizkimi emisijami; težko bi rekli, da osemvaljni dizelski motor z 20-colskimi gumami in pogonom na štiri kolesa slovi kot do okolja prijazno vozilo. Vse skupaj torej res od daleč zaudarja po tem, da je razpis pač prirejen in da je bil najemodajalec znan še pred objavo.

Morda pa se odgovor skriva v sporočilu Oljke – stranke slovenske Istre, kjer so opozorili, da naj bi se župan Popovič že prevažal s tem avtomobilom. »Da gre dejansko za avtomobil, ki se natančno ujema s pogoji iz javnega naročila, priča tudi 'naključna' okoliščina, da je vozilo, s katerim se prevaža Popovič, že predelano in ima med drugim tudi zunajserijska platišča v izmeri 20 col, kot so zapisana v javnem naročilu. Ta sicer predpisuje tako rekoč vse značilnosti avtomobila, ki ga Popovič že uporablja, zato nas preseneča, da Mestna občina Koper v javnem naročilu 'zaradi transparentnosti' ni navedla še registrske številke tega avtomobila, ki je LJ-SR-509,« pravijo v Oljki.

Deli s prijatelji