MUČENJE ŽIVALI

Razparal trebuh, srce 
pa vrgel drugim psom

Objavljeno 22. september 2014 22.03 | Posodobljeno 22. september 2014 22.03 | Piše: Boštjan Celec

Pred obličje pravice oktobra tisti, ki so v Resnikovih pasjih bojih mučili živali.

Po Resnikovem umoru so preiskovalci naleteli na sum kaznivega dejanja mučenja živali. Foto: Marko Feist

LITIJA – Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev, veleva kazenska zakonodaja. Le pol let več zapora je zagroženo za nekoga, ki muči več živali, mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin. Pomenljivo je, da enaka kazen – leto dni zapora torej – preti nekomu, ki lovi ribe na način, ki je škodljiv za njihovo razmnoževanje, kar dve leti zapora pa lahko denimo doleti grešnika, ki je lovil divjad s pomočjo motornega vozila in žarometa!

Umor razkril pasje boje

Sodeč po izkušnjah se pravosodni organi v primerih mučenja živali v glavnem odločajo za izrek denarnih kazni. Je pa v javnosti doslej odmeval vsaj en primer, ko je mučitelj moral za zapahe. Prvostopenjsko sodišče je z izgovorom, da skrbi za tri otroke, Antonu Simonišku iz Dolenjega Leskovca pri Brestanici, sicer izreklo pet mesecev pogojnega zapora, a so bili ljubljanski višji sodniki veliko bolj strogi; ker je sosedovega mešanca med labradorcem in zlatim prinašalcem Bonija z vrvjo privezal na avtomobil in ga za seboj vlekel dober kilometer, da je nemočna žival zaradi vlečenja telesa po asfaltu, izkrvavitve iz blazinic, zadušitve ali zloma tilnika poginila, so Simoniška za tri mesece poslali na ono stran svobode.

Mučenja živali so žal na vsakdanjem repertoarju ljudi, zadnji škandal – na Štajerskem se je pojavila Vesna Vagala Trifunovič, ki sama zase trdi, da je »dogfighterka«, se ponaša s svojim pitbulom Golden King's Kidom, ki ima za seboj šest zaporednih zmag – pa je znova obudil spomin na afero s prirejanjem pasjih bojev, ki je izbruhnila po umoru Litijana Tineta Resnika.

Da se okrog njegove posesti na Tepah z živalmi dogaja nekaj nezaslišenega, so zaščitniki živali zagnali vik in krik že leta 2006, toda veterinarski inšpektor tedaj nepravilnosti bojda ni odkril. In kdo ve, koliko časa bi vse skupaj ostalo skrito pred očmi javnosti, če se 7. novembra 2011 ravno na Tepah ne bi zgodila tragedija: Igor Bavdek je streljal na bežečega Resnika, ena od petih krogel je temu prestrelila srce. Tožilstvo je na sodnem procesu dokazalo, da je Bavdka za umor najel Drago Šter, ki mu je ponudil denar, da obdela Resnika, ki ga je treba pretepsti in streti. Plačal mu je 3000 evrov, po likvidaciji pa še 19.000. Bavdek je bil obsojen na 14 let zapora in pol, Šter pa na pol leta manj.

Že med preiskavo umora so policisti naleteli na pretresljive prizore mučenih živali, zato so hkrati z njo odprli še eno. V zavetišča so s Tep in Resnikovega pasjega vzrejališča na Velikem Vrhu odpeljali 15 psov pasme ameriški staffordshirski terier, večina ji je imela grde brazgotine zaradi bojev v tako imenovanem pasjem ringu. Osem psov, ki so sodelovali v pasjih bojih, so morali evtanazirati, saj njihova socializacija ne bi bila uspešna.

Sojenje konec oktobra

Preiskovalci so zasegli predmete, ki potrjujejo znake prirejanja tako imenovanih pasjih borb, so nekaj mesecev pozneje sporočili s pristojne PU Ljubljana, šlo je za videomaterial, zdravila, laične veterinarske pripomočke za oskrbo poškodovanih psov ter predmete, ki so namenjeni njihovemu treningu. Kronski dokaz naj bi bil dnevnik s podatki o lastnikih psov in pasjih bojih ter posnetki teh bojev. Eden najgrozljivejših zapisov s kamero prikazuje lastnika poražene živali, ki razpara trebuh svojemu psu, mu z roko iztrga srce ter ga za pojesti vrže drugim psom.Pred dvema letoma in pol so kazensko ovadili šest ljudi, starih med 24 in 47 leti, zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali, tožilstvo pa je 12. februarja letos proti njim na okrajnem sodišču v Litiji vložilo obtožni predlog. Vendar pa zadeve ne bodo obravnavali v Litiji, saj se je njihov sodnik – iz nam neznanih razlogov – iz zadeve izločil, zato so spis predali v roke trboveljskih okrajnih kolegov. Tam je sojenje medtem že razpisano in se bo začelo 29. oktobra.

Kdo bo sedel na zatožno klop? Po izbruhu afere se je v litijski javnosti večkrat omenjalo, da so v zvezi s tem preiskovali Resnikovo zunajzakonsko partnerico Sonjo Čerčinović, ta je sicer v sodnem postopku zaradi njegovega umora obstoj pasjih bojev najodločneje zanikala –, Resnikovo hčerko Tino in Željka Andrašija iz Dragomlja. Sonjina psička naj bi bila šolana za boje s pomočjo električne ovratnice in se je bojda takoj, ko je zaslišala ali zagledala drugega psa, postavila v borbeni položaj. Pes Kan v lasti M. S. iz Škofljice, za katerega naj bi skrbel Resnik, je ob pregledu – kar je značilno za pse iz bojev – čakal na povelje vodnika, da se zažene v napad. V bojih je morala sodelovati tudi terierka Lady Hany, sicer v lasti Obalnega društva proti mučenju živali iz Kopra, a jo je ta dalo sredi leta 2011 v posvojitev E. V. iz Litije.

Deli s prijatelji