ZSSS

»Razmišljanje o znižanju pokojnin je nedostojno«

Objavljeno 23. avgust 2013 16.36 | Posodobljeno 23. avgust 2013 15.58 | Piše: STA, A. L.

Izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukić meni, da se je vlada »ujela v past fiskalne konsolidacije«.

So pogajanja iskrena ali zaigrana?

LJUBLJANA – V koaliciji naj bi med ukrepi za fiskalno konsolidacijo razmišljali tudi o znižanju pokojnin, pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Morebitnih predlogov še nimajo, vnaprej pa opozarjajo, da bi bilo znižanje pokojnin nedostojno in nesprejemljivo. Možnost znižanja pokojnin je omenjal zunanji minister in prvak stranke upokojencev Desus Karl Erjavec. »Imamo informacije Karla Erjavca, ki je v tem trenutku še v vladi, da v koaliciji v neformalnih pogovorih razpravljajo o znižanju pokojnin,« je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala izvršna sekretarka pri ZSSS Lučka Böhm. Ob tem je opozorila, da se prvič govori o znižanju, ne le o neusklajevanju pokojnin.

Vodstvo Desusa sicer danes na sestanku razpravlja o proračunu za leto 2014 z vidika groženj nižanja pokojnin.

Nižanje bi bilo nedostojno

Böhmova je povedala, da so imeli v ZSSS že v pogajanjih za pokojninsko reformo cilj dostojne pokojnine, saj so ocenili, da so te padle na raven, ki ni več dostojna. Kot je dodala, v pokojninskem sistemu ni več varstvenega dodatka, kar pomeni, da so prizadeti zlasti tisti z najnižjimi pokojninami. »Revščina je najpogostejša prav v enočlanskih upokojenskih gospodinjstvih. Razmišljati o dodatnem znižanju pokojnin je nedostojno,« je dejala.

Julija letos je povprečna starostna pokojnina znašala okoli 617 evrov, povprečna pokojnina (vključno še z invalidskimi in družinskimi) pa 564 evrov. Do 500 evrov pokojnine prejema 28,5 odstotka upokojencev, do 1000 evrov pa skoraj 90 odstotkov upokojencev, je navedla Böhmova.

Vlada se je ujela v past

V ZSSS sporočajo tudi stališče Sindikata upokojencev Slovenije, da se bo morebitnemu znižanju pokojnin »uprl z vsemi sredstvi«, pri čemer računa na podporo preostalih sindikatov pri ZSSS in tudi vstajniških gibanj. Izvršni sekretar pri ZSSS Goran Lukić meni, da se je vlada »ujela v past fiskalne konsolidacije«. Na eni strani ima »direktivo« Evropske komisije o znižanju čezmernega primanjkljaja, na drugi se zato znižujejo investicije, s tem pa število delovnih mest in priliv v blagajne, zato je treba zmanjševati pravice, je dejal.

Po njegovem mnenju bi se bilo treba usmeriti v oblikovanje učinkovite industrijske politike s konkretnimi ukrepi ter ustvarjanje okolja, v katerem se bodo zaposlovali tudi starejši. Če bo šla politika še naprej po poti fiskalne konsolidacije, bo »vsako leto, vsaka pomlad, vsaka jesen prinesla novo rundo rezanja socialne države«, opozarja Lukić.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da je med upokojenci vse več revščine, prizadel jih je tudi dvig davka na dodano vrednost, manj pravic v zdravstvenem sistemu, ukinitev varstvenega dodatka itd.

Proti ukrepom, ki bi znižali standard upokojencev

»Vse gre v varčevalno histerijo, češ da nas bo varčevanje rešilo. Že dve leti smo priča varčevalni histeriji, ki preprečuje korekcijo poti, po kateri hodi država. Poseg v socialne pravice, če se bo zgodil, bo velika napaka,« je prepričan Semolič.

Glede možnosti, da bi se pokojnine znižale progresivno, v ZSSS pravijo, da še nimajo nobenega predloga, zato se o tem še ne opredeljujejo. Sporočajo pa, da bodo proti vsem ukrepom, ki bi znižali standard upokojencev.

Po predlogih delodajalcev tudi ZSSS pripravlja svoj predlog ukrepov za izhod iz krize, ki jih bo predvidoma predstavil do konca meseca.

Deli s prijatelji