METODOLOGIJA

Razmišljamo lahko tudi
 na drugačen način

Objavljeno 13. marec 2015 15.53 | Posodobljeno 12. marec 2015 00.31 | Piše: A. J.

Znanstveniki in inženirji po svetu za to uporabljajo metodologijo TRIZ, ki je pri nas še neznanka, v Južni Koreji pa jo bodo poučevali že v osnovnih šolah.

Knjiga za otroke, ki bi jo morali prebrati tudi starši.

TRIZ me je preprosto zastrupil, pravi Matej Hohnjec, strokovnjak s certifikatom tretje stopnje te pri nas še malo znane metodologije. Gre za način razmišljanja, ki nas nauči inovativno in ustvarjalno reševati različne težave, še posebno tiste, ki so tehnične narave. In kaj sploh pomeni TRIZ? Kratica v ruskem jeziku (teorija rešenija izobretatelskih zadač) ne pove dosti, slovensko pa je to teorija inovativnega reševanja problemov, kar bi pri nas v teh časih še kako potrebovali.

Inovativne rešitve

»Metodologija TRIZ pomaga poiskati inovativne rešitve v kratkem času. Temelji na tehnologiji, saj je nastala na podlagi raziskave 200.000 patentov. Ta je pokazala, da inovativne rešitve vsebujejo protislovja ter da se tudi tehnični sistemi razvijajo po nekih ponavljajočih se vzorcih, ki jih imenujemo trendi. To posledično pomeni, da lahko z njihovo pomočjo predvidimo nadaljnji razvoj,« pojasni. TRIZ poznajo in uporabljajo znanstveniki in inženirji z različnih koncev sveta.

»V Ameriki, Nemčiji, Rusiji in še ponekod poučujejo TRIZ na fakultetah, v Južni Koreji ga bodo kmalu začeli poučevati v osnovnih šolah. To ni presenetljivo, saj so prav južnokorejska podjetja, kot so LG, Hyundai Motors, Samsung, najboljši uporabniki metodologije. V Sloveniji je TRIZ za zdaj žal še velika neznanka.«

Prigode Denisa inovatorja

Navdušenje nad teorijo TRIZ je strokovnjaka spodbudilo k prevajanju knjige Denis inovator ruskega avtorja Gennadija Ivanova. »Prebral sem jo v nemščini in bil nad njo zelo navdušen. Takoj sem si rekel, da bi jo moral imeti vsak otrok možnost prebrati. Imam sina, ki bo kmalu star osem let, in z veseljem prisluhne prigodam Denisa, strica Vanje in Vrane,« pravi Hohnjec. Knjiga na preprost način skozi prikupno zgodbo o fantu Denisu in njegovem stricu Vanji nevsiljivo uči otroke, kako različne težave reševati inovativno in ustvarjalno.

»Pri reševanju tehničnih problemov je treba rešiti protislovje, rešitev protislovja pa pomeni inovacijo. Poglejmo si na primeru: če je miza debela, potem je stabilna, ampak težka. Pri reševanju problemov in iskanju novih rešitev vse prevečkrat sprejemamo kompromise. Tako smo bili naučeni, in to ni prav. V tem primeru bi naredili neko vmesno rešitev, da bi bila miza za silo stabilna in bi jo bilo še mogoče prenašati.«

 

Kaj lahko izumijo otroci

Teorija TRIZ otroke uči, da lahko vsak izumi kaj novega in uporabnega. Spodbuja jih k spopadu z zanimivimi izzivi, kako iz vsakdanjih pripomočkov in brez elektrike narediti napravo za avtomatsko zapiranje oken ali kako pregnati miši iz hiše, če nimamo mišelovke. »Knjiga je namenjena otrokom med 8. in 14. letom, da se bodo naučili razmišljati na drugačen način in ne bodo vrgli puške v koruzo pri vsakem problemu. Zgodba, ki jo spremljajo bogate ilustracije, je zelo zanimiva in poučna. Preberejo naj jo tudi starši,« priporoča.

 

Deli s prijatelji