KRVOLOČNA NAPADALCA

Razmesarila sta ga, ko je branil svojega psa

Objavljeno 10. marec 2015 08.12 | Posodobljeno 10. marec 2015 08.13 | Piše: Aleš Andlovič

Stafordska terierja sta napadla mešanca, ki ga je sprehajal mariborski par.

Pogumnega Mariborčana so krpali pet ur. Foto: Mario Lebe

MARIBOR – Napad stafordskega terierja, ki je minulo soboto opoldne na Svetem Primožu nad Kamnikom po obrazu pogrizel osemletnega dečka, je le eden od dveh krvavih pasjih napadov preteklega vikenda. Izvedeli smo, da se je zelo podoben incident zgodil le nekaj ur prej v Brezju v Mariboru. Po naših podatkih se je 27-letni Mariborčan okrog desete ure dopoldne s svojim kosmatincem sprehajal po makadamski poti nedaleč od doma. »Po tej poti, ki med polji in travniki vodi v bližnji gozd, se vsak dan sprehaja na desetine ljudi. Eni imajo zraven svoje štirinožne prijatelje, drugi otroške vozičke,« nam je povedal eden od domačinov, ki pa se bo od sobotnih dogodkov naprej izogibal omenjenega sprehajališča.

Kot že neštetokrat prej se je mladenič v spremstvu svojega dekleta in šestletnega mešanca (med zlatim prinašalcem in labradorcem) podal na dopoldanski sprehod. Opazil je, kako sta se jim prek bližnjega travnik bližala psa. Takoj je vedel, kaj se bo zgodilo, saj sta pritekla v formaciji, eden z ene strani, drugi z druge. Kakšne pasme sta bila, v naglici ni bilo mogoče reči, po videzu pa sta delovala, da nedvomno prihajata iz vrste pitbul terierjev. Naskočila sta nemočnega mešanca, eden ga je ugriznil za vrat, drugi se je lotil njegove tačke. Če Mariborčan ne bi ukrepal, bi bojev nevajenega psa pokončala v nekaj minutah.

Zavohala kri

Deloval je instinktivno, v mislih imel le, da zaščiti svojega štirinožca. Zato je stafordska terierja poskušal pomiriti, tako da ju je pobožal, a niti to ni pomagalo. Ni mu preostalo drugega, kot da se je ulegel na svojega psa, da bi ga rešil pred smrtjo. Takrat sta napadla tudi njega. Ko sta napadalni živali zavohali kri, se jima je stemnilo pred očmi. Neusmiljeno sta z močnimi čeljustmi držala mešanca in ga trgala kot kos surovega mesa. Mladenič ni mogel več gledati grozljivih prizorov, zato je z golimi rokami zverinama segel v gobec in jima poskušal razpreti čeljusti. Toda ostri zobje so se globoko zarili v mladeničeve roke, kri je tekla v potokih.

Med bojem na tleh sta stafordska terierja po fantovem telesu zasajala svoje ostre zobe, predelov nista izbirala. Po Mariborčanovih rokah, zapestjih, nogah in celo vratu je mogoče najti sledi boja. Ta je trajal dobrih deset minut. Na pomoč je poskušalo priskočiti tudi mladeničevo dekle, a je bilo nemočno. Z glasnimi kriki sta naposled vendarle nase opozorila sosede. Trije naj bi jima priskočili na pomoč, a so se tudi ti pošteno namučili, da so pregnali pobesneli zverini. Ti namreč naj ne bi imeli nameščenih ovratnic in ju je bilo še težje ločiti od žrtev.

Peturna operacija

Šele ko so napadalna psa pregnali, je bilo videti prave razsežnosti napada. Zlato rjav mešanec je bil prekrit z globokimi ranami. Nemudoma so ga odpeljali na veterinarsko postajo, kjer so ugotovili sedem večjih ugrizov, ki so jih veterinarji oskrbeli v dveurni operaciji. Še veliko huje jo je skupil pogumni Mariborčan. Zdravniki na plastični kirurgiji so bili šokirani ob pogledu na njegove raztrgane roke. Pet ur je trajal operativni poseg, preden so vse rane na rokah in zapestjih zakrpali s 40 šivi. Dodaten zaplet je nastal, ko je medicinsko osebje hotelo izvedeti, ali sta bila psa pravilno in redno cepljena. Lastnik obeh stafordskih terierjev je namreč trdil, da sta bila, a dokumentacije naj ne bi bil pripravljen izročiti.

Šele včeraj dopoldne naj bi iz registra cepljenj pri veterinarski upravi ugotovili, da psa naj ne bi bila pravilno cepljena. Kot smo izvedeli, naj bi bila lastnika obeh, gre za psa in psičko, Aleš Jamšek Grobelnik in njegova žena Patricija. Oba živita v hiši nedaleč od kraja napada, njuno posestvo pa obdaja tudi visoka lesena ograja. Izvedeli smo, da lastnikov psov v času dogodka naj ne bi bilo doma, a naj bi zanju skrbela tašča. Terierja v kritičnem času naj ne bi bila zaprta v svojih boksih. Ker sta se lahko prosto gibala, sta izkoristila nepozornost in pod ograjo skopala luknjo, skozi katero sta pobegnila na bližnji travnik.

Včeraj smo o sobotnih dogodkih želeli povprašati tudi zakonca Jamšek Grobelnik, a ju med našim obiskom hiše v Brezju ni bilo doma. Zaman smo iskali tudi oba psa, saj sta pesjaka samevala. Izvedeli smo, da naj bi terierja odpeljali na dodatne preglede na veterinarsko postajo. Zato pa smo Aleša Grobelnika priklicali po telefonu. »V kritičnem času napada me ni bilo doma. Tašča ju je za nekaj minut spustila iz hiše, kjer imata psa svojo sobo, da opravita potrebo. Najraje bi čas zavrtel nazaj, a to na žalost ne gre. Še istega večera sem se družini opravičil. Zdaj je treba počakati, da pristojne službe opravijo svojo nalogo,« nam je dejal lastnik psov Aleš Jamšek Grobelnik.

Pokončala muco

O omenjenem paru stafordskih terierjev družine Jamšek Grobelnik vedo v Brezju veliko povedati. Tako ob svojem »pokolu« po bližnjih travnikih nista napadla le Mariborčana in njegovega psa, ampak menda pokončala tudi mačko. Ta naj bi se nič hudega sluteč igrala na travniku, a zaradi svoje oglušelosti menda ni slišala, da sta pridirjala pobesnela terierja. Izvedeli smo še, da sta bila omenjena psa napadalna do domala vseh živali. Tako naj bi se že lotila drugega kosmatinca, a naj bi lastniki med seboj sklenili dogovor in napada sploh niso prijavili policiji. »To ne drži. To je bil prvi in zadnji napad,« nam je dejal Aleš Jamšek Grobelnik. Poznavalci razmer trdijo, da lastnika za psa že od nekdaj lepo skrbita, a naj bi bili živali, po njihovem mnenju, necivilizirani.

Preiskava še v teku

O sobotnem incidentu smo povprašali tudi mariborske policiste. »Lahko potrdim, da smo obravnavali omenjeni dogodek. Preiskava je še v teku, zato bodo izsledki znani šele v prihodnjih dneh,« nam je dejal Miran Šadl z mariborske policijske uprave. Neuradno pa smo izvedeli, da so policisti lastniku psov zaradi opustitve fizičnega varstva izdali le plačilni nalog v znesku vsega 200 evrov. Pa še tega lahko v osmih dneh poravna s polovičnim popustom.

Deli s prijatelji