POPLAVE

Razmere se zaostrujejo, prebivalci se bojijo noči

Objavljeno 07. november 2014 20.01 | Posodobljeno 07. november 2014 20.32 | Piše: STA, Mo. S.

Padavine, ki povzročajo poplavljanje voda in številne težave, naj bi po napovedih večinoma ponehale v noči na nedeljo.

LJUBLJANA – V Sloveniji sta trenutno vsaj dve žarišči z zelo ogroženimi območji zaradi poplav, in sicer osrednja in južna Slovenija ter območje reke Reke, zlasti Ilirske Bistrice, je povedal hidrolog Janez Polajnar. Padavine, ki povzročajo poplavljanje voda in številne težave, naj bi po napovedih večinoma ponehale v noči na nedeljo.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi razmer v južni in osrednji Sloveniji za obe območji razglasila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Polajnar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so problematična porečja Ljubljanice, Iške, Ižice in vseh pritokov, ki se izlivajo na Ljubljansko barje s Krimsko-Mokrškega hribovja. Reke tam po njegovih besedah ponovno naraščajo.

Ljubljanica hitro narašča

Dejal je, da se voda kopiči na Ljubljanskem barju, zato je danes ponoči in v soboto pričakovati težave s poplavljanjem tudi ob naseljih na Ljubljanskem barju, kjer se bo voda predvidoma razlila na širšem poplavnem območju. Tudi reka Ljubljanica močno narašča in bo ponoči presegla pretok 300 kubičnih metrov na sekundo, je povedal Polajnar in dodal, da bo s tem povzročila, da bo voda z Ljubljanskega barja počasneje odtekala. Poplavne površine na barju se bodo zato predvidoma povečevale.

Kaj bo na Notranjskem?

Zaradi povečanega pretoka reke Reke je trenutno zmanjšan odtok Bistrice in potoka Sušec. »Ta dva vodotoka poplavljata v Ilirski Bistrici. Visokovodni val z dela porečja ob Ilirski Bistrici se bo postopno pomikal po toku reke navzdol in povzročil težave s poplavljanjem tudi nekaterih objektov na svoji poti,« je pojasnil.

Padavinska voda se kopiči na kraškem delu notranjskega in dolenjskega krasa, dvigujejo se tudi ojezerjene površine na območju Dobrepolja, na ribniškem območju, območju Cerkniškega in Planinskega polja. »Najhitreje se voda dviguje na dobrepoljskem območju, tam še pričakujemo zaostrovanje razmer ponoči, jutri in v nedeljo,« je dejal Polajnar.

Nevarna tudi Drava

Drava ima trenutno pri vtoku iz Avstrije v Slovenijo pretok 1300 kubičnih metrov na sekundo, v soboto pa se bo zaradi padavin na avstrijskem Koroškem še povečal. Po podatkih avstrijskih služb bi lahko v soboto podnevi dosegel od 1500 do 1600 kubičnih metrov na sekundo, okoli 17. ure pa okoli 1750 kubičnih metrov na sekundo.

»To je količina, ki že povzroča precejšnje težave v celotnem toku reke Drave, zlasti v spodnjem toku med Mariborom in mejo s Hrvaško,« je opozoril Polajnar.

Dodal je še, naj bodo v naseljih, ki so bila ogrožena med poplavami leta 2010, danes ponoči in v soboto pripravljeni. Sicer pa ocenjuje, da bo situacija vendarle manj kritična, ker vode ne bo toliko kot takrat.

Konec padavin šele v nedeljo

Meteorolog Aleš Poredoš je na novinarski konferenci povedal, da je za trenutno vremensko situacijo poleg velike količine padavin značilno proženje padavinskih pasov nad severnim Jadranom, ki ga južni vetrovi nosijo čez Slovenijo do severa. Po njegovih besedah je v zadnjih urah predvsem v južnem in osrednjem delu države padlo kar nekaj dežja, od jutra od 20 do več kot 70 litrov na kvadratni meter. Marsikje v severovzhodni, severozahodni in skrajni zahodni Sloveniji jih je padlo precej manj. Pojasnil je, da so padavine izrazito lokalno razporejene, akumulirajo pa se v daljšem obdobju, zato povzročajo težave.

»Danes ponoči bo še podobna situacija, še se bodo prožile padavine, tudi lokalni nalivi, tako da lahko do jutri čez dan oziroma do večera na območju južne in osrednje Slovenije pade od 20 do čez 60 litrov dežja, drugod pa večinoma manj,« je pojasnil. Predvidena količina padavin do sobote zvečer je od 30 do okoli 80 litrov na kvadratni meter, lokalno, predvsem v južni Sloveniji, pa lahko pade tudi večja količina. V severovzhodni Sloveniji bo padlo večinoma manj kot 30 litrov dežja.

Poredoš je še dejal, da bodo padavine v soboto popoldne slabele in v noči na nedeljo večinoma ponehale. »Hladna fronta nas bo dosegla jutri popoldne in s tem se bo počasi začelo zaključevati to izrazito deževno obdobje,« je dodal.

Deli s prijatelji