OCENA

»Razlogi za prenovo nadzornega sveta Luke Koper so utemeljeni«

Objavljeno 01. julij 2016 00.27 | Posodobljeno 01. julij 2016 00.28 | Piše: STA, Mo. S.

SDH ocenjuje, da v luki obstajajo nekatera tveganja, ki jih je treba začeti reševati.

Luka Koper.

LJUBLJANA – Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je na podlagi obravnave poročila uprave in večurne razprave ocenil, da so razlogi uprave SDH za prenovo nadzornega sveta Luke Koper utemeljeni, so sporočili. Kot so zapisali, želi SDH s prenovljeno sestavo nadzornega sveta luke doseči, da bo družba tudi z notranjo preobrazbo kos nalogam, ki jo čakajo v prihodnje.

Nadzorni svet se je danes sestal na redni seji, na kateri je med drugim obravnaval poročilo uprave glede načrtovane delne prenove nadzornega sveta Luke Koper. Kot so zapisali v SDH, je uprava nadzornikom »celovito pojasnila razloge, ki so jo vodili k odločitvi o vložitvi predloga za širitev dnevnega reda skupščine Luke Koper« s predlogom za menjavo treh nadzornikov na čelu s predsednico nadzornega sveta Alenko Žnidaršič Kranjc.

Menijo, da v luki obstajajo tveganja

Med razlogi so po navedbah SDH preskromne napovedi prihodnjih rezultatov glede na pretekle rezultate in glede na vrednost investicij. Strateški poslovni načrt družbe in skupine 20162020 ima namreč ambiciozno zastavljene cilje glede obsega vlaganj. Po njihovem mnenju bi bilo treba bistveno več pozornosti nameniti tudi obvladovanju tveganj, sploh pri načrtovanju tako intenzivnega razvojnega cikla na področju pristaniške infrastrukture, ob dokaj omejenem vplivu na povečanje pretovora, z načrtovanimi visokimi stroški in razmeroma nizkimi finančnimi rezultati ter ob dejstvu, da družba tudi v preteklih letih ni zmogla realizirati vseh načrtovanih naložb.

Po oceni SDH se nadzorni svet Luke Koper prav tako ni dovolj potrudil pri izvajanju svojih nalog in pristojnosti, s katerimi ta lahko vpliva na učinkovitost poslovanja, optimalizacijo procesov, zniževanje stroškov, povečevanje produktivnosti in ustrezno upravljanje tveganj. Vse več vprašanj se SDH zastavlja tudi glede izvajanja pristaniških storitev, zato je uprava holdinga minuli teden na družbo Luka Koper naslovila prošnjo, naj se na skupščini delničarjev razkrijejo seznami vseh izvajalcev pristaniških storitev.

SDH ocenjuje, da v luki obstajajo nekatera tveganja, ki jih je treba začeti reševati, kar bo prispevalo k boljšim poslovnim rezultatom in dolgoročno uspešni prihodnosti družbe in k višjim dividendam za državo in SDH. Ob tem SDH ocenjuje, da je potencial družbe bistveno višji, kot je prikazan v povzetku strateškega poslovnega načrta.

Obeta se vroča skupščina

Vsi navedeni razlogi po mnenju nadzornikov holdinga terjajo od SDH, da imenuje strokovno prenovljen in neodvisen nadzorni svet. Ta naj bi natančno preveril strateške smernice razvoja Luke Koper in odgovorneje nadziral učinkovitost poslovanja družb. Njegov cilj pa bi bil, da bi družba s predvidenimi investicijami in učinkovitim poslovanjem ustvarjala ustrezen donos ob boljšem obvladovanju tveganj.

V petek se tako obeta vroča skupščina Luke Koper, saj bo SDH ob verjetni podpori preostalih državnih lastnikov skušal za svoj predlog menjave nadzornike ob glasnem nasprotovanju dela javnosti zbrati zadostno tričetrtinsko podporo delničarjev.

Deli s prijatelji