JAVNI USLUŽBENCI

Razlika regresa za lani bo izplačana pri majski plači

Objavljeno 08. maj 2013 21.43 | Posodobljeno 08. maj 2013 21.43 | Piše: STA, Ma. F.

Vlada bo do začetka junija morala zagotoviti dodatnih 50 milijonov evrov sredstev.

Gregor Virant se pridružuje čestitkam Kranjcu.

LJUBLJANA – Vlada bo izplačala razliko do polnega lanskega regresa za letni dopust vsem javnim uslužbencem pri majski plači, je ob robu današnjih pogajanj vlade in sindikatov javnega sektorja za STA povedal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Vlada bo torej do začetka junija morala zagotoviti dodatnih 50 milijonov evrov sredstev.

Minister je sicer že sredi aprila, takoj po objavi odločitve Višjega delovnega in socialnega sodišča, da mora vlada članom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) izplačati razliko do polnega lanskega regresa, napovedal, da bodo to razliko izplačali vsem javnim uslužbencem.

Ni pa še bilo povsem jasno, kdaj bo razlika dejansko izplačana. Sodišče je namreč kot rok izplačila za člane Sviza določilo 30 dni, glede izplačila ostalim javnim uslužbencev pa je minister dejal le, da vlada ne bo čakala na njihove tožbe. Zdaj je torej jasno, da bodo vsi dobili razliko izplačano v začetku junija.

Sviz sicer ni bil edini sindikat, ki se je zaradi neizplačila polnega regresa obrnil na sodišče. Sindikati so se sklicevali na dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012, ki je določal, da se bo regres za letni dopust za leto 2012 izplačal pri plači za mesec april v višini 692 evrov bruto. Država pa je najprej izplačilo regresa odložila, nato pa z varčevalnim zakonom večini javnih uslužbencev tudi znižala, in sicer različno glede na višino plače.

Deli s prijatelji