UPANJE

Razlaščeni mali delničarji tožijo Banko Slovenije

Objavljeno 03. januar 2014 21.46 | Posodobljeno 03. januar 2014 21.46 | Piše: A. L.

Banka Slovenije razlaščenim imetnikom ni želela razkriti niti identifikacijskih številk odločb, s katerimi je odredila izbris obveznic.

V NLB vedo, zakaj so sodelovali za agencijo Korn Ferry.

LJUBLJANA – V četrtek je Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) v imenu 293 imetnikov podrejenih obveznic treh slovenskih bank, ki so bili 18. decembra razlaščeni, na upravnem sodišču v Ljubljani vložilo tri tožbe proti Banki Slovenije. Tožbe izpodbijajo ukrep izbrisa podrejenih obveznic NLB (v imenu 229 imetnikov obveznic NLB 26. izdaje), Factor banke (v imenu 24 imetnikov obveznic Factor banke 9. izdaje) in Probanke (v imenu 40 imetnikov obveznic Probanke 9., 11. in 12. izdaje).

»Te obveznice so bile z izrednimi ukrepi Banke Slovenije, izvršenimi 18. decembra 2013, izbrisane brez kakršne koli obrazložitve, brez poplačila kakršne koli odškodnine, za nameček pa razlaščenim imetnikom obveznic ni dovoljen niti vpogled v odločbe, s katerimi so bili razlaščeni, kar Banka Slovenije upravičuje s trditvijo, da naj bi bili v teh odločbah zaupni podatki!?!« so zapisali na spletni strani VZMD.

Banka Slovenije razlaščenim imetnikom ni želela razkriti niti identifikacijskih številk odločb, s katerimi je odredila izbris obveznic, zato so bile tožbe, vložene na osnovi zakona o upravnem sporu, dopolnjene s pozivom sodišču, naj vse manjkajoče potrebne podatke pridobi od Banke Slovenije na podlagi svojih pristojnosti.

VZMD apelira na vlado in Banko Slovenije, naj se končno le vrneta k temeljnim demokratičnim načelom ter izhodiščem za pravično, stabilno in uspešno družbenoekonomsko udejstvovanje.

Deli s prijatelji