JAVNO

Razkrivanje umazanij izza zaprtih bančnih vrat

Objavljeno 06. december 2013 19.36 | Posodobljeno 06. december 2013 19.36 | Piše: T. L.

Preberite si, kaj druži banke z večinskim državnim deležem.

V NLB vedo, zakaj so sodelovali za agencijo Korn Ferry.

LJUBLJANA – Novembra letos je bila končana sodna preiskava v enem primeru NLB, v kateri je osumljenih pet fizičnih oseb (bančnikov) zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju. Odločitev tožilstva glede nadaljnjih procesnih dejanj bo sprejeta po prejemu dodatnih pojasnil oškodovane banke o škodi, je med drugim povedal Harij Furlan, vodja specializiranega državnega tožilstva (SDT) na novinarski konferenci, na kateri sta Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in SDT predstavila rezultate pri odkrivanju in pregonu kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete v bančnem sektorju.

NLB oškodovan za 320 milijonov evrov

Furlan je ob tem povedal, da sta dve ovadbi, ki ju je septembra 2013 podal NPU zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti in poslovne goljufije, v fazi proučevanja in pripravljanja tožilskih aktov. V vsaki zadevi sta ovadeni dve osebi. Vsebinsko gre za dajanje posojil kreditno nesposobnim osebam, ki kreditov sploh ne bi smele dobiti, poleg tega pa se je banka zadovoljila z neustreznimi in bistveno prenizkimi zavarovanji. V teh dveh primerih gre za kredite v skupnem znesku okoli 10,2 milijona evrov. V obeh izmed navedenih zadev bo predvidoma do konca meseca vložena zahteva za preiskavo.

Sicer pa naj bi bil po naznanilih NLB oškodovan za približno 320 milijonov evrov, vendar ni jasno, ali so bili krediti vsaj deloma poplačani in za kakšna zavarovanja gre, je poudaril vodja specializiranih tožilcev.

NLB kot primer slabe prakse: vodstvo noče sodelovati 
 
Hude besede pa so padle glede sodelovanja preiskovalcem in NLB. »Banka je na SDT podala osem naznanil sumov kaznivih dejanj, ne da bi podala, kdo so osumljene osebe, čeprav jim je to znano, naznanilom ni podana nikakršna dokumentacija, zgolj spisek dokumentacije, ob tem pa se banka – po našem mnenju neupravičeno – sklicuje na bančno tajnost in obvešča tožilstvo, da strokovne službe intenzivno iščejo rešitev problema. Ravnanje banke je nesprejemljivo, saj če banka sama naznani kaznivo dejanje, ne more biti drugače, kot da naznanilu doda tudi dokumentacijo,« je prepričan Furlan.
 
Prav tako sklicevanje na bančno dokumentacijo ni primerno tudi zato, ker je banka sama oškodovanka. Dodaja, da so bili primorani dokumentacijo pridobivati po sodni poti, kar je težko in zamudno. Povedal je, da tudi zadnje spremembe zakona o bančništvu ne poenostavljajo dela preiskovalcem. Zaradi ugotovljenih težav, na katere so naleteli preiskovalci, je bil namreč podan predlog za spremembo zakonske ureditve 215. člena zakona o bančništvu. 
 
Pri preiskavi kaznivih dejanj, storjenih na škodo bančne skupine Hypo Alpe Adria Bank, je bil način sodelovanja oškodovane banke zelo konstruktiven in za preiskavo izjemno koristen, medtem ko pri preiskavi kaznivih dejanj na škodo banke NLB preiskovalci ugotavljajo, da obstaja zgolj deklarativna pripravljenost vodstva banke za odkrivanje spornih bančnih poslov in ugotavljanje konkretne kazenske odgovornosti posameznikov, ki so sprejemali odločitve pri spornih poslih. Okrožni državni tožilec Jože Kozina pa je dodal, da je sedanji predsednik uprave NLB Janko Medja »še vedno najbolj kooperativen doslej, težave pa nastajajo v nižjih vodstvenih slojih«, ki ne sodelujejo s preiskovalci.
 
Začeli leta 2011 v Hypo Alpe Adria Bank
 
To je le vrh bančnih poslov, ki so se jih lotili preiskovalci in ki razkrivajo prakse bank na škodo davkoplačevalcev. Kriminalistična policija, zlasti pa NPU, se namreč že več kot tri leta intenzivno ukvarja z odkrivanjem in preiskovanjem kaznivih dejanj v bančnem sistemu. Od leta 2011 preiskuje sume kaznivih dejanj, storjenih v škodo Hypo banke, od leta 2012 pa tudi sume kaznivih dejanj, storjenih v škodo bank NKBM, NLB, Probanka, Gorenjska banka in Faktor banka, so povedali udeleženci novinarske konference, ki sta se je poleg Furlana udeležila še okrožni državni tožilec Kozina in vodja NPU Darko Majhenič.

Pridobljeni podatki o velikem obsegu t. i. slabih terjatev v bankah, kjer je večinska lastnica država, nakazujejo obstoj sumov, da so t. i. slabe terjatve, zlasti v največji banki NLB, tudi posledica domnevno storjenih kaznivih dejanj, bodisi na strani kreditojemalcev bodisi na strani bančnih uslužbencev. Ker gre za izjemno obsežno in strokovno zahtevno problematiko preiskovanja domnevno storjenih kaznivih dejanj v bankah, je potrebna ustrezna organiziranost, zlasti pa sistemski in načrtovan pristop k preiskovanju domnevno storjenih bančnih kaznivih dejanj, je še bilo slišati na tiskovni konferenci. 

V letu 2012 sta bili ustanovljeni dve specializirani preiskovalni skupini (SPS), ki ju vodita dva državna tožilca iz SDT in v kateri so vključeni predstavniki NPU, Urada RS za preprečevanje pranja denarja, Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) idr. Zaradi čim večje učinkovitosti je bila letos dodatno okrepljena ena od skupin s predstavnikom Banke Slovenije, ki po besedah Furlana kaže velik interes za preiskavo, po potrebi pa bodo v skladu z določili zakona še okrepljene z zunanjimi strokovnjaki. 

Preiskave ne potekajo le v NLB, med drugim kriminalisti preiskujejo tudi sume kaznivih dejanj v NKBM. V tej zadevi so lani potekale hišne preiskave, zdaj pa je med osumljenci devet oseb. Ocene o nastali škodi so v tej fazi postopka po njegovem mnenju sicer tvegane, natančne zneske pa bo treba ugotoviti v kazenskih in civilnih postopkih.

Preiskovalci NPU so skupaj z drugimi kriminalističnimi enotami še pred ustanovitvijo obeh specializiranih preiskovalnih skupin za obravnavo bančnih kaznivih dejanj že marca 2011 začeli načrtno in sistematično preiskave sumov kaznivih dejanj na škodo banke Hypo Alpe Adria Bank. V letih 2011–2013 je bilo zaključeno več predkazenskih postopkov, v tem času pa je bilo podano 12 kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve 25 različnih gospodarskih in korupcijskih kaznivih dejanj protipravne premoženjske koristi v vrednosti 47,7 milijona evrov. Prvotne ugotovitve iz kazenskih ovadb so preiskovalci NPU za tem še dopolnili s 14 t. i. poročili v dopolnitev kazenskih ovadb. V okviru banke Hypo Alpe Adria Bank kriminalistična policija preiskuje še dva primera sumov kaznivih dejanj.


Kaj (še) druži banke z večinskim državnim deležem ali vplivom

Člani SPS so na podlagi obravnav konkretnih sumov kaznivih dejanj ugotovili nekatere skupne značilnosti pri vodenju in upravljanju bank, pri čemer bi izpostavili le naslednje:

  • banke so o svojih naložbah (kreditih) odločale na podlagi poslovnih, osebnih in interesnih povezav;
  • nepravilnosti, ki nakazujejo sume storitve kaznivih dejanj, se pojavljajo zlasti na ravni srednjega in višjega nivoja vodenja, v posameznih primerih tudi na strani kreditojemalcev;
  • vodstveni in vodilni kadri v bankah so odobravali kredite brez ustreznih in zadostnih zavarovanj, z neprimerno boniteto oceno idr.;
  • odobravali so kredite zelo izpostavljenim kreditojemalcem in prevzemali nase velika tveganja pri financiranju dvomljivih projektov, zlasti v tujini (države Balkana), in so že ob odobritvi naložb kazali na to, da jih bo nemogoče izpeljati in da je njihova donosnost izjemno nizka ali tvegana;
  • ugotovljen je pomanjkljiv in nezadosten notranji in zunanji nadzor nad bančnim poslovanjem;
  • ugotovljene so nedoslednosti pri ugotavljanju odgovornosti tako članov organov upravljanja kot tudi nadzora za neupravičene in slabe naložbe banke.
 

 

Deli s prijatelji