OPOZORILO

Razkrivamo, katere reke se bodo razlivale

Objavljeno 19. september 2017 12.53 | Posodobljeno 19. september 2017 12.53 | Piše: Ma. M.

Reke po obilnem deževju iz svojih strug.

Krka bo spet poplavljala.

LJUBLJANA – Za danes čez dan in ponoči vremenoslovci in hidrologi napovedujejo razlivanje rek po Sloveniji.

»Razlivanja pričakujemo ob Dravinji, Sotli, Pesnici, Ščavnici ter ob nekaterih rekah, ki pritečejo s Pohorja. Na ravninskih predelih je mogoče poplavljanje rek v širšem obsegu,« poroča uprava za zaščito in reševanje.

Razlivanje Savinje in Drave, poplavljali naj bi Krka in Ljubljanica

image
Hidrološko opozorilo. Vir: Arso

Dodajajo še: »Močneje bodo narasle tudi Sava, Savinja in Drava v spodnjem toku. Savinja in Drava se bosta danes popoldne razlivali na izpostavljenih mestih. Ponovno bo poplavila reka Krka. V sredo lahko reka Krka v njenem spodnjem toku poplavi v širšem obsegu. Ljubljanica bo še naprej poplavljala na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Povečale se bodo tudi površine ojezerjenih kraških polj.«

Padlo več deset litrov dežja na kvadratni meter

Po podatkih agencije za okolje je od ponedeljka zvečer do torka zjutraj v večjem delu Slovenije padlo od 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter.

V sredo brez dežja

Padavine bodo vztrajale še do srede zjutraj, v sredo čez dan pa bo v osrednji in vzhodni Sloveniji le še občasno rahlo deževalo. Do srede zjutraj bo v večjem delu države padlo še od 25 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi okoli 70 litrov. V sredo čez dan bo v vzhodni Sloveniji padlo še največ pet litrov dežja na kvadratni meter.

Povišani vodotoki povzročajo kopico nevšečnosti po državi.


Nevarnost proženja plazov

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalce v vzhodni polovici Slovenije o povečani verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije.

Kakšno je stanje ob obilnem deževju pri vas? Pošljite nam fotografije ali video, objavili jih bomo.

Deli s prijatelji