ŠOPING PO DOMAČE

Razkrivamo: droga, zaradi katere umirajo najstniki, v prosti prodaji na spletu

Objavljeno 21. februar 2015 09.34 | Posodobljeno 21. februar 2015 09.34 | Piše: E. N.

Točno pet minut smo potrebovali, da smo na spletu našli povsem legalno trgovino, kjer prodajajo atomix spice – novo drogo, ki ubija naše otroke.

Kot smo v Novicah že poročali, v Zagrebu žalujejo za 15-letnikom.image Umrl je zaradi kajenja nove droge, poimenovane atomix spice oziroma galaxy. Ni bil edini: v ZDA je najstnik po kajenju atomixa v roke vzel očetovo puško in si kroglo pognal v glavo.

Za kaj gre? Atomix je posebej hudičeva roba, saj je droga povsem legalno dostopna na spletu. Gre namreč za mešanico tobaka in sestavin, ki se uporabljajo tudi pri osvežilcih zraka in nekaterih drugih kemičnih izdelkih.

Ekspresna pot v mrtvašnico ali psihiatrijo

Najlažje je novo drogo opisati kot kemični približek trave, vendar so njeni učinki precej nevarnejši. Med drugim lahko povzroči infarkt, halucinacije, psihoze in napade panike. Pri ljudeh, ki so jo jemali več mesecev zapored, so zdravniki opazili tipične znake zasvojenosti. Tudi po odtegnitvi odmerka so še naprej doživljali psihotične epizode, kar pomeni, da zel ni ravno blagodejno vplivala na njihove možgane.

Na seznamih prepovedanih drog je v večini držav, tudi v Sloveniji, še ni. To pa zato, ker so kemiki, ki si v laboratorijih izmišljujejo vedno nove formule za izdelavo narkotikov, vedno korak pred državno birokracijo.

Polno oglasov v spletnih trgovinah

Da bi bila mera še polnejša – drogo je mogoče povsem legalno in z nekaj kliki miške kupiti v kitajski spletni trgovini Alibaba, ki jo v poslovnem svetu kujejo v zvezde. Njena vrednost namreč že presega 230 milijard dolarjev. Lastnik, Jack Ma, pa je najbogatejši Kitajec.

Na omenjeni spletni trgovini (direktne povezave kakopak ne bomo objavili) lahko drogo kupite pod pretvezo dišečih vrečk za potpuri. Vendar je opis jasen, fotografije pa še bolj. Hudičevo robo prodajajo v vrečkah od 1 do 10 gramov, pri čemer cene pri večjih količinskih nakupih komaj presegajo en dolarski cent na vrečko! Trgovci več kot očitno merijo na preprodajalce.

image
Fotografija izdelka, ki ga lahko naročite na Alibabi. Spletni naslov, ki vodi na oglas, smo zabrisali. Foto: alibaba.com

»Kakovost po ugodni ceni«

Zatakne se šele pri plačilu: prodajalci že vedo, zakaj ne sprejemajo varnih plačilnih sredstev, ampak le direktna bančna nakazila in Western Wireless, ki na splošno velja za plačilno sredstvo nepridipravov. Ne omogoča namreč sledenja denarja in vračil ob kakršnih koli zapletih.

Pri tem je še toliko bizarnejše, da brezvestni prodajalci hudičevo robo oglašujejo kot »visokokakovostni izdelek po ugodni ceni«, kupec pa si lahko izbere celo likovno zasnovo vrečke.

Deli s prijatelji