OBSEŽNA DOKUMENTACIJA

Razkriti grehi slovenskih diplomatov

Objavljeno 16. avgust 2015 22.25 | Posodobljeno 16. avgust 2015 22.25 | Piše: STA, S. U.

Teh ni malo, večinoma gre za negospodarno ravnanje z javnim denarjem.

LJUBLJANA – Zunanje ministrstvo je v soboto več medijem poslalo obsežno, 1199 strani dolgo dokumentacijo, v kateri naj bi bili domnevno vsi grehi naših diplomatov v zadnjih letih. Teh ni malo, večinoma gre za negospodarno ravnanje z javnim denarjem, je danes poročala Televizija Slovenija. O ugotovitvah v dokumentaciji je poročal tudi Pop TV.

Veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki naj bi odšel za novega veleposlanika v Zagreb, je tako v letih 2012 in 2013 na službene poti odhajal z lastnim avtomobilom, čeprav sta bila v večini primerov službeni avto in voznik prosta. V letu in pol si je na ta način izplačal za 4500 evrov kilometrine, je po navedbah TV Slovenija razvidno iz dokumentacije.

Ekonomski svetnik v ruskem Kazanu Vitko Filipič si je štirikrat povrnil stroške za bivanje v hotelih, čeprav ni predložil pravih dokazov. Sam je priznal, da je enkrat prespal pri prijateljih, a je kljub temu predložil račun.

»Ko kršitve ugotovimo, kršitelje običajno opozorimo in jih pozovemo, naj denar vrnejo. Če tega ne želijo, potem z njimi začnemo postopek ugotavljanja upravičenosti ali neupravičenosti porabe teh sredstev, na koncu pa ministrstvo ta denar izterja, če je le mogoče, po normalni poti, brez uporabe sodnih instrumentov,« je za Dnevnik TV Slovenija pojasnil generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Vidovič.

Nepravilnosti ugotovljene predvsem pri izdajanju vizumov tujim državljanom

Na veleposlaništvih v Prištini in Beogradu so bile nepravilnosti ugotovljene predvsem pri izdajanju vizumov tujim državljanom. V Prištini so v več kot 50 primerih nesorazmerno dolgo, tudi več kot dva meseca, odločali o izdaji posameznega vizuma in neustrezno obračunavali takse. Za vodjo konzularnega oddelka Tomaža Trobentarja so nadzorniki predlagali predčasno vrnitev v Slovenijo.

V Beogradu pa so nadzorniki začasno zasegli 651 vlog za vizume zaradi suma lažnega navajanja razlogov za potovanje. Poleg tega so na konzularnem oddelku zaznali tudi druge nepravilnosti, je še poročala TV Slovenija.

Pop TV pa je poročal, da so na veleposlaništvu v Parizu opravili nadzor dvakrat. Pri tem niso ugotovili hudih nepravilnosti le pri veleposlanici Veroniki Stabej, ki konec meseca odhaja s položaja, temveč tudi pri njenem predhodniku Janezu Šumradi. Tega je policija celo ovadila, a so ovadbo kasneje po neuradnih podatkih zavrgli, so še navedli.

Od leta 2009, ko so začeli nadzore veleposlaništev, so jih na ministrstvih izvedli že skoraj 50 in hujše kršitve ugotovili v približno petih primerih. Običajno letno izvedejo pet takih nadzorov, je še poročala TV Slovenija.

Deli s prijatelji