PREISKOVALCI ZASEGLI POGODBO

Razkrita pogodba: Golobičeva Ultra služila z NKBM

Objavljeno 07. maj 2015 13.49 | Posodobljeno 07. maj 2015 13.52 | Piše: A. L.

NKBM je v ta projekt vložil 2,4 milijona evrov, vsi prihodki banke od leta 2004 do zdaj pa znašajo zgolj nekaj sto tisoč evrov.

Gregor Golobič

LJUBLJANA – Kriminalisti NPU so med preiskavo spornih bančnih poslov banki NKBM zasegli tudi pogodbo o poslovnem sodelovanju pri vzpostavitvi mobilnega plačilnega sistema, ki so jo leta 2003 sklenile nekdanja uprava omenjene mariborske banke, družba Mobitel in Ultra (podpisnik je takratni direktor Miloš Urbanija), katere lastnik je tudi Gregor Golobič, nekdanji minister iz Pahorjeve vlade in nekdanji vodilni politik LDS in stranke Zares. 

Ekskluzivnost

Predmet pogodbe je sistem M-Pay, iz pogodbe pa je razvidno, da sta NKBM in Mobitel obvezala, da brez soglasja Ultre ne smeta nikjer drugje v Sloveniji vzpostaviti konkurenčnega mobilnega plačevanja. To pomeni, da je na področju celotnega mobilnega plačevanja Golobičeva Ultra pri Mobitelu in NKBM pridobila ekskluzivni poslovni status, poroča Požareport.

Se je obrestovalo?

Z Ultro je bil sklenjen tudi pogodbeni aneks. V enem od tistih, ki je bil v korist Ultre, je navedeno, da se s soglasjem vseh strank zaveza NKBM nekoliko spremeni, in sicer se znesek 193 milijonov slovenskih tolarjev na Ultrin račun nakaže do 31. oktobra 2003, preostalih 50 milijonov pa v roku dveh tednov.

NKBM je v ta projekt vložil 2,4 milijona evrov, vsi prihodki banke od leta 2004 do zdaj pa znašajo zgolj nekaj sto tisoč evrov.

Projekt so kasneje nadgradili v obliki družbe Margento, ki je po številnih verižnih prodajah iz Ultre pristala v rokah lastnikov arabskega Branch of Imovation in DZS, ki jo obvladuje Bojan Petan.

Deli s prijatelji