NAJMOČNEJŠI NA SVETU

Razkrili najmočnejše vojaške velesile, na seznamu tudi Slovenija

Objavljeno 01. december 2015 11.14 | Posodobljeno 01. december 2015 11.19 | Piše: Mo. S.

V izračune niso zajeli jedrskega orožja.

LJUBLJANA – Vas zanima, kako močna je Slovenska vojska v primerjavi z drugimi državami? Spletni portal Global Firepower (GFP) je objavil seznam vojaških velesil oziroma države razvrstil po tem, kako močno vojsko imajo.

Številni faktorji

Pri tem so upoštevali več kot 50 faktorjev, med katerimi najdemo število prebivalcev države, število aktivnih vojakov, število oklepnih vozil, plovil, višino proračuna za obrambo, vire financiranja in podobno. Na temelju teh podatkov so pri GFP izračunali indeks vojaške moči države, pri čemer velja, da manjši indeks pomeni večjo moč države. Tako se lahko manjše in vojaško šibkejše države primerjajo s tistimi na prvih mestih.

Ustvarjalci seznama so posebej poudarili, da v izračune niso zajeli jedrskega orožja, so pa upoštevali geografske značilnosti posameznih držav, samooskrbo, dolžino državne meje, dostop do pitne vode in drugo.

Kraljujejo Američani

Pričakovano so prva tri mesta zasedle ZDA, Rusija in Kitajska, tem pa sledijo Indija, Velika Britanija, Francija, Južna Koreja, Nemčija, Japonska in Turčija (10. mesto). Slovenija se je znašla na 99. mestu, takoj za Kongom in pred Albanijo.

Zanimivo: pred Slovenijo so se uvrstile države, kot so BiH, Gvatemala, Turkmenistan, Libanon, Nepal, Bahrajn, Tadžikistan, Šrilanka, Oman, Jordanija, Združeni arabski emirati, Mjanmar, Singapur, Tajvan itd.

Za Hrvati, Srbi in Bosanci

Hrvaška je zasedla 62. mesto, Avstrija 34., Madžarska 59., Italija pa 16. mesto. Zanimivo je tudi, da se je pregovorno nevtralna Švica uvrstila na visoko 30. mesto. Med državami bivše Jugoslavije je torej najvišje Hrvaška, Srbija je zasedla 70. mesto, BiH 89., Makedonije in Črne gore pa na seznamu ni.

Deli s prijatelji