KREGARIJE

Razkol na kinološki zvezi

Objavljeno 13. september 2017 20.15 | Posodobljeno 13. september 2017 20.15 | Piše: Aleksander Brudar

Davčni dolg 130.000 evrov bo kinološka zveza odplačala s posojilom.

Egon Dolenc še pravi, da je predlog novega statuta zveze že dlje pripravljen in čaka na potrditev na skupščini. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA, ZAPOGE – Da na Kinološki zvezi Slovenije (KZS) v zadnjih letih naj ne bi bilo vse v najlepšem redu, se med drugim že dlje trudi dokazati dolgoletna mednarodna kinološka sodnica Terezija Zinka Rovan, ki je, kot pravi, zdaj že sedem mesecev »v zaporu kinološke zveze«. Proti njej so organi zveze sprožili disciplinski postopek in jo tako umaknili s seznama aktivnih sodnikov. In to, kot trdi, zaradi enega dokumenta oziroma, poudari, ponarejene izjave. Prepričana je, da jo je ponaredil prav predsednik zveze Egon Dolenc. »On je napisal, da jaz izjavljam, da Janeza Šumaka v Kopru ni bilo, in zraven iz drugega wordovega dokumenta prilepil moj podpis,« trdi Zinka Rovan in nadaljuje: »Ko sem izjavo na zaslišanju na KZS dobila v roke, sem takoj povedala, da tega nisem napisala jaz in da je ponarejena. Nato so me brutalno verbalno napadli člani komisije za strokovna vprašanja na KZS.« Ker ji fotokopije izjave niso želeli dati, se je na zadnji avgustovski dan sama odpravila ponjo v Zapoge na sedež zveze, a je spet ni dobila. Le tako bi lahko, kot razloži, dokazovala, da je bila zadeva ponarejena.

Dolenc očitke zavrača

»Obtožbe Zinke Rovan glede ponarejanja izjave so popolnoma neutemeljene in žaljive, to je velika laž!« pa nam zatrdi prvi mož Zveze Dolenc. Razloži, da so na seji Komisije za strokovna vprašanja (KSV) 30. januarja letos vsi prisotni člani podpisali izjavo, ki jo je podala gospa. Original je bil poslan odvetniški pisarni Žorž, ta pa jo je 6. februarja posredovala okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani (Zinka Rovan glede tega pravi, da so ji na celjskem in ljubljanskem tožilstvu povedali, da izjave niso prejeli). »Odvetniški pisarni Žorž je bilo naročeno, da kopijo izjave pošlje na zvezo. Zaradi odsotnosti odvetnice bo odposlana danes,« nam je v petek odgovoril Dolenc.

7 mesecev je Terezija Zinka Rovan v disciplinskem postopku.

Glede primera Šumak je pojasnil, da je KSV ugotovil, da so nekatere stvari še iz časa prejšnjega vodstva (nekdanji predsednik Blaž Kavčič) ostale odprte, na primer stažiranje Šumaka na mednarodni razstavi CACIB Koper oktobra 2011. Po pregledu njegove osebne mape so ugotovili, da v njej ni dokumentov, ki bi potrjevali opravljen izpit iz ocenjevanja zunanjosti krvosledcev. »Po nekaj grobih besedah med gospo Rovan in gospodom Emihom (Andrej Emih, član KSV, op. a.) je gospa Rovan odklonila sodelovanje, a je potem pogledala predloženi dokument s svojim podpisom in žigom, ki priča, da je gospod Šumak stažiranje na tej prireditvi opravil. Njena ustna izjava na vprašanje predsednika KSV je bila (celotna izjava je v prilogi zapisnika), da Šumaka tistega dne na razstavi ni bilo,« razloži Dolenc. Doda, da se v zvezi s tem na podlagi anonimne ovadbe pred tožilstvom vodi predkazenski postopek zaradi suma posedovanja lažne licence: »Če bo tožilstvo dokazalo, da gospod Šumak ni opravil stažiranja, je potrdilo o tem, ki ga je podpisala Terezija Zinka Rovan, lažno, in priča o tem, da je mentorica zavestno in naklepno podpisala neresnično listino, za kar mora nedvomno kazensko in moralno odgovarjati.«

Zmotil naj bi ga naslov v Novicah

Dolenc se na koncu dotakne sestanka v Ankaranu 7. maja letos. Takrat je Zinki Rovan le pojasnil, da se ne strinja z njenim načinom komunikacije in da naj se zadeve rešujejo znotraj zveze. Rovanova namreč trdi, da je takrat Dolenc od nje zahteval, naj na vsak način podpiše izjavo, da je ona napisala naslov članka Zvezo vodijo kinologi s ponarejenimi papirji, objavljenega januarja letos v Slovenskih novicah, kar pa zanika. Dolenc pravi še, da gospe licenca nikoli ni bila odvzeta, ampak je do dokončanja disciplinskega postopka le začasno umaknjena z letnega seznama aktivnih kinoloških sodnikov tako kot v primeru Šumaka. 



Vroče na skupščini

Delegati Kinološke zveze Slovenije so se v nedeljo sestali na izredni skupščini, kjer so podprli predlog, da se davčni dolg v višini 130.000 evrov, ki izvira iz obdobja med letoma 2010 in 2014, poplača z najetjem bančnega posojila. Na trenutke je bilo na skupščini precej vroče, saj vodstvo nekaterim članom ni želelo dati v vpogled poročilo Fursa, češ da gre za davčno tajnost. O razklanosti v zvezi pričajo tudi besede predsednika KZS Egona Dolenca, ki je po skupščini povedal, da ne morejo sprejeti tega, »da se za navidezno skrbjo za usodo kinološke zveze skrivajo tisti, ki so povzročili trenutno težko stanje in poskušajo z napadi na sedanje vodstvo preusmeriti pozornost z lastnih napak«.



 

Deli s prijatelji