NA KOŽO

Razkol med generacijami

Objavljeno 05. junij 2014 00.35 | Posodobljeno 05. junij 2014 00.36 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: komentar

Stari so pri nas že davno tega odkrili, da se na račun mladih odlično živi.

Andrej Predin. Foto: S.N.

Nedavno so v ugledni mednarodni reviji Nature Medicine objavili raziskavo znanstvenikov z Univerze Stanford, ki so ugotovili, da kri mladih miši, če jo vbrizgamo v stare miši, slednjim izboljša delovanje možganov. Še več, začne zavirati in celo obrne proces staranja. V kratkem naj bi podoben poskus začeli izvajati tudi na ljudeh, od njega si največ obetajo pri zdravljenju demence. Morda bi z njimi veljalo kontaktirati in jim povedati, da navkljub svojim vrhunsko opremljenim laboratorijem in doktorskim nazivom s svojimi raziskavami dolga leta zaostajajo za nami. Tukaj nismo le izpeljali testiranj zajedavstva starejših na mlajših, to je pri nas že lep čas nekaj povsem vsakdanjega in povsem sprejemljivega. Začne se že v rani mladosti, v vrtcu, kjer otrokom različna podjetja poklanjajo slikanice in sladkarije, v resnici pa jih izpostavljajo svoji blagovni znamki.

Nedavno sem v rokah držal tiskovino ene ljubljanskih prodajaln zdravil, ki so jo med otroke v vrtcu razdelile kar vzgojiteljice. Raziskave pač razkrivajo, da so otroci za blagovne znamke dovzetni že pri dveh letih. Ne preseneča, da največja svetovna veriga hitre prehrane največ zasluži prav s paketi za otroke. Pri prodaji združuje moči z junaki iz risank svetovno znane produkcijske hiše, ki je nastala v sredini dvajsetih let minulega stoletja, danes pa je gromozanski imperij, ki je otroke in njihove starše spremenil v molzne krave. Istočasno velja za eno poglavitnih trobil neoliberalnega kapitalizma in poveličevanja romantične ljubezni in stereotipov. V Sloveniji so predstavniki starejše generacije že davno tega odkrili, da se lahko na račun mladih več kot odlično živi. Najemajo lahko kredite, si nacionalizirajo stanovanja, uničujejo okolje, si zagotovijo pokojnine in se še kar igrajo ravbarje in žandarje.

Gre za skrajno patološki odnos, ki je prestopil mejo vzdržnosti in se bo ohranjal pri življenju toliko časa, dokler ne bodo vse stare kosti na varnem in pripravljene na večno jadranje. Lep prikaz te ignorance so tudi trenutno aktualni avtomati s hitro prehrano na pediatriji, stanovanjske stiske in nezaposljivost v mladih družinah. Istočasno se seniorji krčevito oprijemajo svojih pozicij in se ne zmenijo za razdejanje, ki ga puščajo za seboj. 

Deli s prijatelji