PO KONGRESU

Razklana PS: Bil je plan A, na vrsti je plan B

Objavljeno 26. april 2014 09.33 | Posodobljeno 26. april 2014 10.41 | Piše: STA, P. J.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na včerajšnjem kongresu dobil zaupnico delegatov.

BRDO PRI KRANJU – Premierka Alenka Bratušek naj bi si po porazu na kongresu PS proti Zoranu Jankoviću vzela nekaj dni časa za razmislek. Svojo odločitev, kako naprej, naj bi sporočila v torek, je po kongresu povedal poslanec PS Peter Vilfan. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa je v izjavi novinarjem dejal le: »Bil je plan A, na vrsti je plan B.«

Kakšne bodo posledice

Kot je pojasnil Vilfan, poslanska skupina ni imela plana B v primeru zmage enega ali drugega. Po njegovem mnenju je težko oceniti, ali bo stranka razpadla. »Naša stranka je bila v težavah pred kongresom, tudi med njim, po tem kongresu pa je verjetno v še večjih. Tu moramo biti realni in pošteni,« je priznal. Po njegovih besedah je sicer kongres najvišji organ stranke, vse je potekalo legalno in demokratično, zato je treba izid spoštovati. »Janković je ponovno predsednik PS, z vsemi posledicami, ki jih taka odločitev nosi,« je povedal.

Po zmagi Jankovića so zdaj oči uprte v Bratuškovo, ki je nakazala, da brez podpore v stranki ne bo več vodila vlade. Bratuškova je kongres zapustila brez pojasnila o svojih nadaljnjih potezah, v tvitu pa se je zahvalila za podporo in zapisala, da je ponosna na opravljeno delo.

»Hvala za podporo. Ponosna sem na opravljeno delo. Srečno, Slovenija!« je zapisala Bratuškova na spletnem družbenem omrežju približno uro po objavi izidov glasovanja članov kongresa o novem predsedniku največje parlamentarne stranke. Koalicijska partnerica DL je že izrazila pričakovanje o dogovoru glede datuma predčasnih volitev, predsednik Desusa Karl Erjavec pa je povedal le, da je tak izid na kongresu PS pričakoval.

Vilfan ne verjame, da bi Bratuškova ostala predsednica vlade. Spomnil je na njeno napoved, da v primeru poraza na kongresu ne bo več vodila vlade.

Bodo poslanci zapustili stranko?

Poslanec PS Brane Golubovič pa je poudaril, da delitve ne pripeljejo nikamor, zato upa, da se bodo čez praznike pogovorili in ugotovili, kako naprej. Ocenil pa je, da na kongresu – čeprav so dobili predsednika – ni zmagovalca. Jankovićeva zmaga po njegovem mnenju kaže na demokratičnost v stranki, ob čemer pa po ocenah Goluboviča ni nujno, da vlada pade.

A po Jankovićevi zmagi na kongresu stranke ni pred padcem le vlada, pač pa grozi tudi razkol poslanske skupine in stranke PS. Nekateri poslanci utegnejo poslansko skupino zapustiti. Poslanec PS Dragan Bosnić je za Večer že povedal, da se v taki poslanski skupini ne vidi in bo razmislil o možnosti neodvisnega poslanca.

Poslanec PS Matjaž Zanoškar opozarja na nevarnost politične krize. Po njegovem mnenju je tudi velika bojazen, da se bo stranka razdelila na dva dela.

Vilfan je dejal, da težko ocenjuje, ali se lahko poslanska skupina razdeli. Spomnil je, da je bilo pred kongresom veliko več tistih, ki so se nagibali k Bratuškovi, pet ali šest pa jih je bilo absolutnih podpornikov Jankovića. »Ne vem, ali je realno pričakovati, da se bo 20 ali več poslancev prilagodilo štirim ali petim, je pa v politiki vse mogoče,« je ocenil Vilfan. Po njegovih besedah je namreč politika sprejemanje kompromisov in dogovarjanje.

Odkrit Jankovićev podpornik poslanec PS Jožef Kavtičnik ne verjame, da se bo stranka razklala. Če posamezniki tako mislijo, pa bodo v tej smeri po njegovem mnenju tudi delali.

»Naj koalicijski partnerji naredijo korak naprej«

Jankovićev podpornik in nekdanji poslanec PS Gašpar Gašpar Mišič je spomnil, da se je Janković lani umaknil in naredil prostor tistim, ki so tako želeli. »Dolgo smo ga morali prepričevati, da se je vendarle zdaj odločil, zbral toliko poguma in energije,« je pojasnil Gašpar Mišič. Ob tem upa, da bodo tudi koalicijski partnerji razumeli Jankovićev poziv, naj naredijo korak naprej. »Zakaj mora vlada razpasti? Ne, naj določijo prioritete, ključne projekte,« je pristavil.

PS je po njegovih besedah stranka razvoja, ne ideološka stranka. »Naj nam dajo že enkrat mir. Strici z leve ali desne strani,« je pozval Gašpar Mišič.

Zadovoljna z Jankovićevo zmago je tudi poslanka PS in nekdanja ministrica Slovence in zamejce po svetu Tina Komel, ki v stranki pričakuje sodelovanje. Ministrica pa, kot zagotavlja, ne bi bila več. Komelova meni, da ni primerno, da bi se na podlagi tega, kdo je predsednik stranke, odločali, ali bomo imeli vlado ali ne.

Prosil Bratuškovo, naj razmisli

Prvi predsednik PS in ljubljanski župan Janković je v tekmi za predsedniški položaj na kongresu stranke premagal premierko in dosedanjo šefinjo PS Bratuškovo. Podprlo ga je 422 članov kongresa, Bratuškovo pa 338.

Po zmagi je Janković med drugim izrazil željo, da bi Bratuškova še naprej vodila vlado, zato jo je prosil, naj ne potegne nobenih potez. »Prepustimo to tistim, ki trdijo, da so za državotvornost,« je dodal.
 

Deli s prijatelji