PREISKAVA

Raziskujejo tudi prodajo zemljišč in tokove denarja

Objavljeno 28. september 2012 09.45 | Posodobljeno 28. september 2012 09.47 | Piše: A. K., STA

Preiskava financiranja Stožic se nadaljuje s pregledom obsežnega gradiva.

LJUBLJANA – Preiskovalci nadaljujejo pregled obsežnega gradiva, ki so ga zasegli v četrtkovih hišnih preiskavah in se nanaša na domnevno sporno financiranje športnega kompleksa v Stožicah.

Kot je na Televiziji Slovenija pojasnil pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko, je bil v četrtek javnosti viden le del aktivnosti, ki jih v zvezi s posli Mestne občine Ljubljana (MOL) in njenega župana Zorana Jankoviča izvaja NPU.

Slednje se bodo v prihodnje po njegovih besedah nadaljevale tudi z raziskovanjem prodaje zemljišč, ki niso povezana s projektom Stožice, preiskujejo pa tudi tokove denarja, ki so jih podjetja vpletenih imela s tujino.

Preiskujejo vse tri Jankoviće

Preiskovalci NPU so v četrtek izvedli 23 hišnih preiskav in začasno pridržali šest oseb zaradi suma nepravilnosti pri financiranju in izvedbi gradnje športnega objekta v Ljubljani, med njimi tudi Uroša Ogrina, direktorja Grepa, ki je v v partnerstvu z MOL gradil športni objekt Stožice. Poleg njega sta bila med pridržanimi tudi Jankovićeva sinova, Damijan in Jure. Policisti so po neuradnih informacijah preiskovali tudi Jankovićevo sodelavko Jadranko Dakić in lastnika Energoplana Zlatka Srako. Preiskovali so tudi prostore Grepa in Electe, ki je v delni lasti Jankovićevih sinov.

Janković naštel tri, Črepinko sedem kaznivih dejanj

Janković je po končani preiskavi v mestni hiši v izjavi za medije potrdil, da ga policija preiskuje v zvezi s projektom Stožice. Po Jankovićevih besedah policisti sumijo, da so se zgodila tri kazniva dejanja – nevestno poslovanje, zloraba položaja in goljufija pri pridobivanji evropskih sredstev. Črepinko pa jih je v izjavi za medije naštel sedem: zloraba položaja ali uradnih pravic, goljufija na škodo EU, nevestno delo v službi, zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranje denarja, ponareditev ali uničenje uradne listine ter sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Slovenska kazenska zakonodaja sicer za ta dejanja predpisuje kazen tudi do osem let zapora.

Deli s prijatelji