HIŠNI LJUBLJENČKI

Raziskava: osamljeni umirajo prej

Objavljeno 15. avgust 2014 18.23 | Posodobljeno 15. avgust 2014 18.24 | Piše: STA, A. L.

»Druženje z živalmi starostnikom nudi priložnost za motivacijo, izobraževalno, rekreacijsko in terapevtsko podporo za izboljšanje življenja v domu.«

LJUBLJANA – Osamljenost je eden večjih problemov starejših. Ljudje smo že po svoji naravi družabna bitja in zato čutimo stalno potrebo po druženju. Ker se s staranjem zmanjšuje naš socialni krog, nam mnogokrat prav živali odganjajo samoto, so prepričani v mreži MATIjA. Izkušnje terapevta z živalmi Zvoneta Babnika so zelo pozitivne. Raziskave so namreč pokazale, da osamljeni ljudje umirajo prej kot tisti, ki so obkroženi z družino, prijatelji in živalmi, za katere skrbijo. Je torej ključ dolgega življenja prav v druženju, se vprašujejo v mreži MATIjA.

Terapije z živalmi v domovih za starejše

Dober način preganjanja osamljenosti v starejših letih je družba domačih ljubljenčkov. Krajšajo jim čas, jim dajejo občutek koristnosti in imajo nekoga, za katerega lahko skrbijo.

Ker želijo življenje stanovalcev čim bolj približati življenju, kakršno so imeli v domačem okolju, so kot eno izmed možnosti v nekaterih domovih za starejše po Sloveniji v domsko življenje vključili domače živali.

Tako je denimo v ljubljanskem domu upokojencev na Taboru, kjer stanovalcem doma z dejavnostmi in terapijo s pomočjo živali pomagajo odpreti ali vsaj zmanjšati motnje fizičnega, psihičnega in socialnega počutja.

Psi na stanovalce doma delujejo zelo pozitivno in pomirjajoče

»Moje dolgoletne izkušnje na področju terapije z živalmi so zelo pozitivne. S svojim delom pripomorem, da naši upokojenci preživijo obdobje svojega življenja prijetno, ustvarjalno, skratka v zadovoljstvu. Samo streha in postelja nikakor nista dovolj za srečnega upokojenca,« je dejal terapevt Babnik. Zdaj je zaposlen v domu upokojencev Tabor, prej pa je bil član društva za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha, ki organizira srečanja stanovalcev s psi.

Po njegovih besedah psi na stanovalce doma delujejo zelo pozitivno in pomirjajoče. Ko je tudi sam bil do nedavnega član omenjenega društva, je prihajal v dom vsakih 14 dni v dopoldanskem času s svojo psičko Zojo in izvajal skupinsko in individualno obliko dela. To je po njegovem mnenju zelo pomembno, saj so v tem času psihofizične sposobnosti stanovalcev mnogo boljše. »Druženje z živalmi starostnikom nudi priložnost za motivacijo, izobraževalno, rekreacijsko in terapevtsko podporo za izboljšanje življenja v domu.«

Stalno prisotnost živali v domu imajo strokovni delavci in stanovalci za veliko prednost, saj so živali tako prisotne v trenutkih, ko jih stanovalci najbolj potrebujejo oz. ko so zanje razpoloženi in si stik z njimi zaželijo.

Stanovalci tudi skrbijo za živali

V nekaterih domovih za starejše stanovalci prostovoljno urejajo kletke, boks in posode ter skrbijo za hrano. Drugi pa se vključujejo v igranje, božanje, vodene stike, sprehode itd. V domovih starejšim krajšajo čas zelo različne živali: psi, muce, morski prašički, hrčki, papige, ribice v akvariju in ribniku, zajci. Ponekod pa imajo nameščene tudi bolj nevsakdanje živali, na primer vietnamske prašičke.

Starejšim, ki si želijo družbe domačih ljubljenčkov, v mreži MATIjA pomagajo pri iskanju primerne živali zanje. Pri tem sodelujejo z društvi in zavetišči za živali. V okviru projekta MATIjeve tačke lahko starejši sproščeno uživajo v prijateljstvu s svojimi štirinožnimi spremljevalci. Lastniki domačih ljubljenčkov lahko na brezplačni številki mreže 080 1010 dobijo koristne informacije in ponudbo storitev ter izdelkov (hrane, opreme, veterinarske pomoči, prevozov, nege, varstva), ki jo domači ljubljenčki potrebujejo.

Mreža združuje nacionalne točke za starejše, je mreža aktivnosti, trženja, informiranja in asistence, ki prek klicnega centra ter mreže organizacij in posameznikov omogoča dostop do informacij, storitev in pomoči predvsem za starejše.

Deli s prijatelji