PREDSEDNIKOVA OCENA

»Razdor vnašajo politiki iz pritlehnih političnih kalkulacij«

Objavljeno 01. september 2012 18.08 | Posodobljeno 01. september 2012 18.11 | Piše: M. U., STA

Poziv aktualnega predsednika republike k popravi krivic z odvzetimi pokojninami

Zoran Janković bo na predsedniških volitvah podprl Danila Türka.

MOKRONOG – Pri Trebelnem na Dolenjskem je danes potekalo spominsko srečanje ob 70-letnici ustanovitve Gubčeve brigade, na katerem je približno 400 zbranih nagovoril predsednik republike Danilo Türk. Opozoril je, da razdor v narod vnašajo politiki iz pritlehnih političnih kalkulacij. Po Türkovih besedah ljudje razdoru ne smejo nasedati, hkrati pa morajo ob moralni trdnosti in plemenitosti, ki je bila po njegovih besedah značilna za partizanske borce in borke ter protifašistični boj v celoti, ohraniti občutek za zgodovino in zgodovinsko resnico.

Spoštljivost do vseh, ki so prispevali k svobodnemu življenju

Nekatere moralne prvine so za človeka vselej iste, je nadaljeval predsednik in dodal, da sta spoštljivost in pravičnost nujna pogoja za vsak uspeh, v vseh razmerah in tudi danes. Spoštljivost do skupne preteklosti in do vseh, ki so prispevali k svobodnemu življenju ter ustvarjanju, mora ljudi spremljati danes in v prihodnosti. In zato, je navezal Türk, morajo biti na slovesnostih prisotni tudi praporščaki Tigra, generala Maistra in enot narodnoosvobodilne vojske Slovenije. Gre za pravičnost, ki jo terja tudi današnji čas, je poudaril.

Poziv aktualnega predsednika republike k popravi krivic ob odvzetih pokojninah

Pravičnosti morajo biti deležni vsi ljudje in tem se tudi ne sme jemati. Ne sme se jim jemati diskriminatorno, in če se zgodijo kakšne napake, jih je treba popraviti, je izpostavil ter pojasnil, da so bile v Sloveniji pred meseci mnogim krivično znižane pokojnine. Pred državnim zborom je zato pomembna naloga, da krivico popravi, je pozval in povzel, da je treba krivico popraviti tako, da se bo pot države nadaljevala pravično. Pravičnost bo prinesla tudi danes potrebno visoko stopnjo enotnosti, je še povedal.

Med drugimi sta se srečanja udeležila tudi ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je v pozdravu opozoril na spoštovanje preteklosti in narodnoosvobodilnega boja, ter podpredsednica državnega zbora in poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole.

Deli s prijatelji