GOSPODARSKA

Rast BDP v Sloveniji 2,9-odstotna

Objavljeno 29. avgust 2014 12.40 | Posodobljeno 29. avgust 2014 12.54 | Piše: STA, Mo. S.

V primerjavi s prvim četrtletjem se je BDP drugega četrtletja povečal za en odstotek.

Velika nemška koalicija bo poslancem zvišala plače.

LJUBLJANA – Bruto domači proizvod (BDP) v drugem četrtletju se je v prvem letošnjem četrtletju po prvih ocenah statističnega urada na letni ravni realno povečal za 2,9 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi s prvim četrtletjem povečal za en odstotek, glede na prvo trimesečje lani pa za 2,8 odstotka.

Statistični urad je popravil tudi podatke za prvo letošnje četrtletje. BDP se je tako v prvih treh mesecih na letni ravni povečal za 2,1, in ne 1,9 odstotka, po desezoniranih podatkih pa za 1,9, in ne 1,5 odstotka. Na četrtletni ravni se gospodarska dejavnost ni zmanjšala za 0,3 odstotka, kot je bilo sprva izračunano, ampak je ostala nespremenjena.

Izvoz in uvoz večja

Gospodarska dejavnost se je tudi v minulem trimesečju okrepila predvsem zaradi zunanjega povpraševanja: izvoz za 5,2, uvoz pa za 3,3 odstotka. Ker se je izvoz okrepil bolj kot uvoz, je zunanja trgovina k rasti BDP prispevala 1,6 odstotne točke.

A na statističnem uradu opozarjajo, da vse pomembnejši dejavnik rasti postaja tudi domača potrošnja. Ta se je okrepila že tretje četrtletje zapored, tokrat za 1,4 odstotka, in to predvsem zaradi osemodstotne rasti bruto investicij.

Nova metodologija

Novi podatki prvič temeljijo na novi metodologiji za izračun BDP ESA 2010, na katero mora Slovenija preiti skladno z zahtevami EU. Statistiki so zato popravili podatke v celotnem časovnem obdobju od leta 1995 do vključno prvega trimesečja letos.

Deli s prijatelji