FINANCE

Rajku Janši ni uspelo ustaviti preiskave zoper Janeza Janšo in sorodnike

Objavljeno 24. januar 2015 14.17 | Posodobljeno 24. januar 2015 14.17 | Piše: STA, T. L.

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo Rajka Janše zoper odredbo o začetku finančne preiskave, ki naj bi se končala aprila.

LJUBLJANA – Rajko Janša ni mogel ustaviti finančne preiskave, ki teče zoper njegovega brata, predsednika SDS Janeza Janšo, in njegove sorodnike, piše Dnevnik. Ustavno sodišče je namreč zavrglo pritožbo Rajka Janše (prav on naj bi bil po navedbah časnika eden glavnih preiskovancev) zoper odredbo o začetku finančne preiskave, ki naj bi se končala aprila.

Specializirano državno tožilstvo je odredbo o finančni preiskavi izdalo oktobra 2013, odredba pa je podlaga za preiskavo premoženja prvaka SDS in članov njegove družine. Rajko Janša naj bi se v preiskavi znašel zaradi gotovinskih poslov z bratom; pomagal mu je financirati nakup stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani in avtomobil znamke volvo, prav tako mu je pomagal plačevati visoke sodne takse.

Pod lupo Zagožnovi dediči, žena in sin

To je razkrilo poročilo protikorupcijske komisije o nadzoru premoženja predsednikov parlamentarnih strank. Ugotovitve tega poročila so pokazale tudi, da ima Janez Janša za vsaj 210.000 evrov premoženja, ki presega zakonite dohodke. V preiskavi naj bi bil tudi z Janezom Janšo soobtožen v zadevi Patria, danes že pokojni Jože Zagožen. Zdaj naj bi preiskovali njegova dediča, ženo in sina.

Zagožen naj bi bil ob smrti na računih v Avstriji zapustil 271.000 evrov, izhaja iz odredbe, ki se je pojavila v medijih. Iz odredbe tudi izhaja, da se je tožilstvo lotilo predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janše in Zagožna tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilstvo naj bi sumilo, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Urškina sestrična osumljena pranja denarja in utaje davkov 

Pobuda za finančno preiskavo sicer vključuje tudi bančnico, ki je za zakonca Janša polagala njuno gotovino na svoj račun. Gre za Natašo Pajenk, sestrično Janševe soproge Urške Bačovnik Janša. Pajenkovo sumijo pranja denarja in utaje davkov.

Mediji so o Rajku Janši med drugim pisali, da je pod drobnogledom organov pregona zaradi domnevnega pranja denarja.

Rajko Janša odločitve ustavnega sodišča v petek ni želel komentirati. »Razsodili so tako, kot so. Drugih izjav ne bi dajal,« je dejal za Dnevnik.

Predvideni rok finančne preiskave (eno leto) je sicer že minil. Tožilstvo naj bi z novo odredbo preiskavo uspešno podaljšalo še za šest mesecev, kar zakon dopušča. Preiskava naj bi se po neuradnih informacijah Dnevnika tako predvidoma končala aprila, zelo verjetno pa naj bi ji sledila zamrznitev premoženja in tožba za njegov zaseg.

Tudi preiskave Rajko Janša za časnik ni želel komentirati. Pojasnil je le, da s preiskovalci ni opravil nobenega razgovora.

Deli s prijatelji