JAVNO MNENJE

Raje postanejo žival kot politik

Objavljeno 09. februar 2016 17.19 | Posodobljeno 09. februar 2016 17.19 | Piše: Aleksander Brudar

Slovenci si pusta brez krofov ne znajo predstavljati, zlasti na podeželju jih pečejo doma.

LJUBLJANA – Pust, pust mastnih ust je stavek, ki najbolj označuje norčavi čas v letu. Tega si, ob prav tako samoumevnih maskah, ne znamo predstavljati brez svežih in mastnih krofov. Kako drugače bi si razlagali rezultate februarske javnomnenjske ankete, v kateri je kar 92 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bodo letos za pusta pojedli kakšen krof. Najbolj v slast bodo, predvsem na vaseh, šli doma narejeni, v večjih mestih pa kupljeni v trgovinah. Brez pusta tudi ni številnih rajanj, na katerih maškare pokažejo med letom bolj skrito naravo. Prav enkratna zabava in norčije anketiranim tudi najprej pridejo na misel ob vprašanju, kaj jim pomeni pustni čas. Tako je odgovorilo 60 odstotkov vprašanih, med njimi pa je največ mladih, starih od 18 do 35 let (78 odstotkov). Za slabo petino sodelujočih v anketi je pustni čas zgolj spomin na preteklost.

Prav mladi so tisti, ki za ohranjanje tradicije preoblačenja v šeme naredijo največ. Med tistimi, ki se letos zagotovo ne bodo našemili (tako je odgovorilo 59 odstotka vprašanih), je največ starejših od 65 let in upokojencev. V znanega estradnika bi se jih prelevilo le 3 odstotke, v politika 4 odstotki, 9 odstotkov pa bi si izbralo nezemljsko bitje. Največ, kar 29 odstotkov, pa bi se najraje spremenilo v žival. Kot običajno pustu sledi štiridesetdnevni post. Več kot polovice vprašanih ta sploh ne zanima, 38 odstotkov pa se mu jih bo pridružilo za vsaj nekaj dni. Za post so bolj navdušeni tisti, ki živijo na vaseh (45 odstotkov), manj pa tisti, ki živijo v večjih mestih (63 odstotkov) in stari od 18 do 35 let.

Tokratna anketa glede priljubljenosti parlamentarnih strank kaže, da bi SDS, če bi bile jutri volitve, še vedno prejela največ glasov. V primerjavi z januarjem je celo za 0,3 odstotne točke izboljšala svoj rezultat. Največja vladna stranka SMC je na drugi strani izgubila nekaj podpore (za 1,3 odstotne točke) in tako ostaja na drugem mestu. Manj vprašanih bi izbralo tudi Združeno levico (–3,4 odstotne točke) ter Socialne demokrate (–2,4 odstotne točke), za malenkost več pa Novo Slovenijo in Desus.

Kaj vam pomeni pustni čas?

Priložnost za enkratno zabavo, norčije60 %

Zgolj spomin na preteklost19 %

Med pustom in realnostjo ni razlike11 %

Ne vem8 %

Drugo2 %

V katero od naštetih mask bi se najraje našemili?

V žival29 %

V nezemeljsko bitje9 %

V politika4 %

V znanega estradnika3 %

Ne vem 55 %

Če bi bile jutri volitve, katero od strank bi volili?

Slovenska demokratska stranka – SDS12,3 %

Stranka modernega centra – SMC9,0 %

Združena levica 5,2 %

Socialni demokrati – SD 4,0 %

Nova Slovenija – NSi 2,6 %

Demokratična str. upok. – Desus2,4 %

Slovenska nacionalna stranka – SNS1,1 %

Slovenska ljudska stranka – SLS0,9 %

Pozitivna Slovenija0,6 %

Piratska stranka Slovenije 0,3 %

Zavezništvo Alenke Bratušek0,1 %

Verjamem 0,1 %

Ne vem 32,3 %

Ne bi se udeležil volitev 14,2 %

Ne bi volil nobene stranke 14,8 %

Se boste po pustu prepustili 40-dnevnem postu?

Post me ne zanima in se ne bom postil54 %

Pridružil se bom postu za vsaj nekaj dni38 %

Proti svoji volji se moram postiti že sedaj4 %

Ne vem 4 %

Deli s prijatelji