MENJAVA KARIERE

Raje ni več duhovnik, 
kot da bi šel v Beltince

Objavljeno 23. julij 2013 09.32 | Posodobljeno 23. julij 2013 09.32 | Piše: Oste Bakal

Simon Slana je po maši osupnil vernike z novico, da zapušča duhovniški stan.

V cerkvi Srca Jezusovega je Slana sporočil svojo dokončno odločitev. Foto: Oste Bakal

VELIKA POLANA – Ni se še dobro umirilo razburjanje vernikov iz župnije Sveti Jurij na Goričkem, kjer so ostali brez priljubljenega župnika Martina Vöröša, že je vodstvo murskosoboške škofije zadela nova strela. Tokrat so prizadeti verniki Velike Polane, saj jih je tamkajšnji duhovnik Simon Slana osupnil z napovedjo izstopa iz duhovniške službe. Pri nedeljski dopoldanski maši v cerkvi Srca Jezusovega je tamkajšnji večletni župnijski upravitelj naznanil, da je ta njegova zadnja. Kot je skromno pojasnil, se ne počuti zmožnega voditi tako velike župnije, kot je beltinška. Že v nedeljo ni več sodeloval niti na Halasovem shodu v Veliki Polani.

Novi protesti?

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih je Slana že dokončno zapustil župnijo, v kateri so ga verniki sicer zelo spoštovali. Vzroka za menda dokončno odločitev nam ni hotel razkriti, neuradno pa se dozdajšnji duhovnik, ki sicer prihaja iz Babincev, ne strinja s svojo premestitvijo. Zbranim pri maši, ki jih je na koncu zaprosil, naj se še malo usedejo in prisluhnejo, je le dejal, da se zaveda, da bo s svojo odločitvijo marsikoga razočaral, tako kot je tudi sam nedavno doživel razočaranje. Kot smo že poročali, je bil Slana imenovan za župnijskega upravitelja v Beltincih, kjer naj bi zamenjal dozdajšnjega župnika Alojza Benkoviča. Službo bi moral nastopiti 1. avgusta. Slana torej uradno ničesar noče komentirati, zgovorni niso niti v murskosoboški škofiji, a ulica ve povedati, da župljani Velike Polane niso bili zadovoljni s Slanovo premestitvijo in so bili zato pripravljeni celo protestirati pred soboško škofijo.

Skupina velikopolanskih vernikov naj bi že bila pri škofu Petru Štumpfu in ga prosila, naj si premisli glede premestitve župnika Slane, vendar ni ugodil njihovi prošnji. Ne preseneča, da so nam mnogi velikopolanski verniki nekoliko skrivnostno in bojazljivo trdili, da se njihovemu župniku godi krivica, saj pač ne morejo razumeti, zakaj ga menjajo, če je dober za vernike. Niti župan Velike Polane Damijan Jaklin ni hotel komentirati odločitve vodstva škofije, je pa dejal, da je bil župnik Slana priljubljen v fari, pa tudi sam ga je zelo dobro razumel ter z njim dobro sodeloval. Dobro bo sodeloval tudi z novim župnikom, pravi, ki prihaja s 1. avgustom. To je Boris Tibaut, do zdaj kaplan v župniji Šentjur pri Celju.

Včasih ob 
velikem šmarnu

Dobili smo zanesljive informacije, da si je Simon Slana ob pomoči mizarskega podjetja, ki ga imata v okolici Ljutomera njegov brat in oče, v zadnjem času uredil župnišče za bog poplačaj. Župnikov brat, podjetnik Sašo Slana, ni hotel veliko govoriti o pomoči pri ureditvi župnišča, je pa dejal, da vse moti bratova premestitev v Beltince. Kakor koli že, več deset slovenskih, torej tudi pomurskih duhovnikov pripravlja kovčke, saj se bliža selitev na novo delovno mesto. Pred dnevi so tako kot Slana dobili v roke škofov dekret, v katerem so napisane nove odgovornosti. V poletnem zatišju, ko je v cerkvah zaradi dopustov manj ljudi, so namreč na vrsti premestitve duhovnikov. Nekoč so bile tako imenovane prekomande ob velikem šmarnu, 15. avgustu, zadnja leta pa so 1. avgusta. Čeprav gre za običajne postopke, ki niso nič posebnega, včasih povzročijo veliko hude krvi. Verniki se težko sprijaznijo z mislijo, da mora priljubljeni župnik stran, in pogosto pomislijo, da je bila premestitev kazenska. Tako očitno razmišljajo tudi v Veliko Polani. Eden od pomurskih vernikov je pripomnil: »Skrajni čas je, da gredo župljani protestirat pred škofijo. Ta je v kratkem času izgubila dva duhovnika, eden je bil po krivem suspendiran, drugi se je raje umaknil. Le kateri župnik bi bil pripravljen sprejeti mesto v župniji, kjer bi nekdanji župnik še naprej hodil tja in vodil gospodarsko-finančne zadeve?!«

V pojasnilo zadnjega stavka: v Beltincih, kamor bi moral Slana s 1. avgustom, naj bi vse uradne zadeve še naprej urejal dozdajšnji upravitelj, župnik Alojz Benkovič, ki po novem odhaja v sosednje Dokležovje.

Deli s prijatelji