NATEG

Raje ne kupujte prek spletne strani nikefree.si

Objavljeno 27. maj 2013 23.43 | Posodobljeno 27. maj 2013 23.46 | Piše: Mo. S.

Pri ZPS opozarjajo: obstaja velika možnost, da boste prejeli drage ponaredke ali pa gre za lažno spletno trgovino.

Lažna spletna stran ali zgolj pomanjkanje osnovnih podatkov o podjetju?

LJUBLJANA – Vsemu, kar lahko vidimo na spletu, še zdaleč ni verjeti, na kar opozarjajo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in Slovenskem centru za posredovanje pri omrežnih incidentih. Potrošnikom namreč močno odsvetujejo nakup športnih copat blagovne znamke Nike v spletni trgovini nikefree.si, saj je omenjeni center v zvezi z njo že prejel prijavo.

Brez pomembnih podatkov

Kot so zapisali na spletni strani ZPS, so vse fotografije in opisi artiklov skopirani iz druge, povsem legitimne, slovenske spletne trgovine, trgovina nikefree.si pa nima navedenih nobenih podatkov o podjetju, ki naj bi stalo za njo. Čeprav je res zakupljena slovenska domena .si, strežnik gostuje na Kitajskem, pri registraciji domene pa je uporabljen brezplačni elektronski predal hotmail.com, kar je zelo nenavadno, saj vsako legitimno podjetje v glavnem uporablja lastne elektronske naslove. Edini navedeni stik je elektronski naslov (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), vendar sporočilo centra na ta naslov ni bilo dostavljeno. Drugih podatkov ni.

Dragi ponaredki ali lažna trgovina

Plačilo je mogoče le s kreditno kartico (Visa ali Mastercard), v procesu plačevanja pa nas usmeri na nekega tretjega ponudnika (plačilni posrednik iz Kitajske), medtem ko plačilo po povzetju sploh ni mogoče. »Kar je ponovno čudno, saj se na strani bohoti logotip Pošta Slovenija in bi jasno sklepali, da lahko plačamo po prevzemu pošiljke (pravijo tudi, da je dostava brezplačna po vsej Sloveniji),« opozarjajo.

Za kaj natanko gre, sicer še raziskujejo, nakup pa odsvetujejo, saj obstaja velika možnost, da boste prejeli ne ravno poceni ponaredke ali pa gre za lažno spletno trgovino in boste na koncu ostali praznih rok.

Deli s prijatelji