NAPOVEDI

Raiffeisen: Prihaja 1,5-odstotna inflacija

Objavljeno 04. julij 2015 12.15 | Posodobljeno 04. julij 2015 12.15 | Piše: STA, K. K.

Analitiki banke Raiffeisen niso tako optimistični kot vlada in napovedujejo 3,5-odstotni primanjkljaj.

Skandinavske države imajo najmanjšo verketnost za bankrot.

DUNAJ – Analitiki banke Raiffeisen Sloveniji za letos napovedujejo 2,4-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa 2,3-odstotno krepitev gospodarstva. Za pridobitev zaupanja in pozitivnega mnenja investitorjev bo po njihovem mnenju potreben napredek v privatizaciji, na podlagi ocen bonitetnih hiš pa prav tako ugotavljajo, da bi se javni dolg lahko stabiliziral. Kot je navedeno v finančni strategiji za centralno in vzhodno Evropo za tretje četrtletje letos, bi pozitivno spodbudo lahko ponudili tudi spodbudni trendi pri prestrukturiranje in sanaciji bančnega sektorja, ki je v preteklih letih dušil rast.

Nihanje javnega dolga

Analitiki sicer menijo, da je letošnja rast zelo blizu potencialne stopnje rasti slovenskega gospodarstva glede na trenutne razmere, ko se še vedno sooča z omejitvami zaradi prestrukturiranja in razdolževanja ter z drugimi ovirami v poslovnem okolju. Tudi zato naj bi se dinamika rasti prihodnje leto umirila. Stopnja inflacije v Sloveniji bo po napovedih analitikov letos 0,3-odstotna, prihodnje leto pa 1,5-odstotna. Javni dolg se bo po napovedih povzpel na 82 odstotkov BDP (lani 80 odstotkov BDP). Prihodnje leto naj bi se zmanjšal na 81,2 odstotka BDP.

Vlada za letošnje leto napoveduje javnofinančni primanjkljaj v višini 2,9 odstotka BDP, kar je tudi slovenska zaveza iz dopolnjenega programa stabilnosti. Analitiki banke Raiffeisen niso tako optimistični in napovedujejo 3,5-odstotni primanjkljaj.

Poljaki in Čehi bodo poleteli

V banki krepko rast BDP napovedujejo Poljski, ki je lani zabeležila 3,4-odstotno rast. Letošnja naj bi znašala 3,9 odstotka, prihodnje leto pa bi lahko dosegla 3,6 odstotka. Upad rasti BDP napovedujejo Madžarski, ki je lani dosegla 3,6-odstotno rast. Letošnja bo najverjetneje znašala tri odstotke, prihodnje leto pa bi se lahko zmanjšala na 2,5 odstotka. Češki po lanski dveodstotni rasti BDP za letos napovedujejo 3,2-odstotno, prihodnje leto pa 2,4-odstotno. Slovaška, ki je lani zabeležila 2,4-odstotno rast BDP, bi po mnenju analitikov letos lahko dosegla 3,1-odstotno rast, prihodnje leto pa bi se ta lahko še povečala na 3,5 odstotka.

Spodbudnejše kot v preteklih letih so napovedi za Hrvaško, ki je lani zabeležila 0,4-odstotni upad vrednosti BDP. Letos bo po mnenju analitikov obratno, napovedujejo ji polodstotno rast. Prihodnje leto bi ta lahko znašala en odstotek.

Avstriji, ki je lani zabeležila 0,3-odstotno rast BDP, analitiki za letos napovedujejo 0,7-odstotno, prihodnje leto pa 1,8-odstotno. Rast nemškega BDP bo tudi letos verjetno 1,6-odstotna, prihodnje leto pa 2,2-odstotna, še piše v poročilu analitikov banke Raiffeisen.

Deli s prijatelji