RAFTANJE

Raftarske igre začinili policisti

Objavljeno 12. september 2013 19.00 | Posodobljeno 11. september 2013 23.04 | Piše: Uroš Praš
Ključne besede: raftarske igre

Vesla so v Bovcu prekrižali najboljši vodniki vodnih športov.

Sedmo leto se je pomerilo 15 ekip. Foto: Golden raft 2013

Ko se je lokalna turistična organizacija ravno pohvalila s povečanim številom turistov, se je 15 ekip (tudi dve ženski) domačih vodnikov po soteskah, raftih in kajakih že sedmo leto zapored podalo na tekmo Golden raft team race 2013 in raftarske igre. Namesto pehanja za vsakodnevnim kruhkom so se za zabavo pomerili med seboj. Ekipa Aktivnega planeta si je zmago zagotovila v ciljnem sprintu, kjer so vesla prekrižali z zasedbo Vančar iz Čezsoče. Poznavalci se temu niso čudili, saj, kot smo slišali od enega od gledalcev, imajo zmagovalci za šefa člana svetovnih prvakov v raftingu.

Da pa vse ni bilo podrejeno tekmovanju, so pokazali Pirati izpod hribov, ki so se našemili v gusarje in se spustili po peneči se Soči. Slabe volje zaradi premočenosti in mokrih las ni bilo opaziti niti pri predstavnicah nežnejšega spola. Za popestritev so poskrbele članice ekipe Soške joške, ki so se opremile z dodatnimi atributi v obliki umetnih prsi in mojstrsko opravile s progo.

Raftarske igre

Po prihodu na cilj v Trnovem se je druženje s tekmovalci zvečer nadaljevalo pred barom Skripi. Preden pa so segli po osvežitvi, so prikazali še druge veščine, ki jih morajo obvladati pri delu, kot je na primer obračanje kombija s prikolico. Za zvočno podlago je vseskozi skrbel didžej Psiho, mične natakarice pa so svojo naklonjenost do prisotnih izkazovale tako, da so redno skrbele, da grla niso bila suha. Čeprav je tradicionalni golden race in s tem povezane raftarske igre minil v sproščenem vzdušju, smo ugotovili, da organizatorji niti letos niso mogli mimo sarkastičnega komentiranja aktualnih razmer v Bovcu in na Soči.

Razdelili so majice, na katerih jih lovita inšpektorica za okolje in policist. Ko smo organizatorja povprašali, ali je bilo zaradi te šale kaj vroče krvi pri organih pregona, je Mitja Bernard - Mic povedal, da le denar pobirajo za birokracijo, in v isti sapi nadaljeval, da varnosti na reki ne prinaša papir, ampak izkušen vodnik in zdrava pamet. K temu je še resno navrgel, da dokler bodo pravila pisali tisti v pisarnah, ki niso bili nikdar na reki, ne bodo prispevali k izboljšanju razmer, kvečjemu se bo zgodilo obratno.

»Prepoved ali omejitev ne pomaga, kar pomaga, so izkušnje in ne neki tečaji, ki imajo v ozadju le željo po čim hitrejšem dobičku,« je končal Mitja. Njegove besede je spretno potrdil in uprizoril ter v kratkih filmskih skečih zrežiral Bojan Novak ter v dneh pred dogodkom na spletu ogreval vse, ki so obljubili, da se udeležijo tega tradicionalnega bovškega dogodka.

Policisti s položnico

Le dva dni po prireditvi pa smo izvedeli, da je to neformalno druženje ponudnikov vodnih športov, ki ga podpirata tako lokalna turistična organizacija kot občina, očitno šlo nekomu v nos in jih je prijavil. Tako Mitji Bernardu grozi od 125 do 1200 evrov globe. Očitno nekateri menijo, da bi morali izkušeni vodniki, ki so se za zabavo spustili po reki, potrebovati žegen in pečat uradnika, vsa prejšnja leta pa se ni nihče obregnil ob prireditev. Ob tem ne moremo mimo komentarja, da v Sloveniji vladajo birokrati, ki ne pustijo dihati niti tistim, ki prostovoljno delajo za podobo in prepoznavnost kraja, kar raftarske igre ter vodniki, s katerimi se turisti srečajo in jim zaupajo življenja, vsekakor so. Zdaj lahko s strahom pričakujejo, da bodo morali možje postave preverjati vsako vaško procesijo, ali ustreza pravilom.

Deli s prijatelji