IZBRANO

Radovan Žerjav nasprotoval prodaji

Objavljeno 25. februar 2012 13.00 | Posodobljeno 25. februar 2012 11.23 | Piše: P. J., STA

Nadzorniki so za najugodnejšega ponudnika izbrali britanski sklad Central Europe Oil Company.

Prvi mož SLS Radovan Žerjav

LENDAVA – Nadzorniki Nafte Lendava so na petkovi seji kot najugodnejšega ponudnika za nakup Nafte Geoterm, ki jo prodaja Nafta Petrochem, hčerinska družba Nafte Lendava, izbrali britanski sklad Central Europe Oil Company. Za družbo Nafta Strojna pa so kot najugodnejšega kupca izbrali konzorcij Strojna.

Občina ni bila dovolj ustrezna

Nadzorni svet je sicer upal, da se bo postopek prodaje obeh odvisnih družb zaključil že do konca lanskega leta, saj so od tega odvisni tudi drugi ukrepi za sanacijo družbe Nafta Petrochem in celotne skupine Nafta. A izbira se je zavlekla, že sam decembrski rok za oddajo ponudb pa je bil podaljšan za teden dni. Poleg britanskega sklada, katerega soustanovitelj je nekdanji glavni izvršni direktor hrvaške Ine Andrija Kojaković, so se za nakup Nafte Geoterm skupno potegovali še Petrol, lendavska občina in britanska družba Ascent Resources, ki raziskuje zaloge plina v Prekmurju ob meji z Madžarsko.

Za Nafto Strojna pa je po poročanju Večera v igri ostal le še en kupec, potem ko je od nakupa odstopil velenjski poslovnež Tomaž Ročnik. Gre za tako imenovani konzorcij Strojna, v katerega sta se povezala mariborsko podjetje Metalna Impro in družba Jekon iz Lenarta. Nekateri časniki so poročali, da naj bi bilo v konzorcij vključeno tudi vodstvo Nafte Strojna, vključno s prvim možem Nafte Lendava Cvetom Žalikom, a je to prvi nadzornik Nafte Lendava Tomaž Ferenčak v petek zanikal.

Žerjav predlagal ustavitev prodaje

Pogodbi z obema kupcema naj bi parafirali v ponedeljek, ko bodo v Nafti Lendava tudi predstavili podrobnosti izbora. Nato bo morala o vsem odločiti še Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). Pri tem ni nezanemarljivo, da je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, tudi sam nekdaj zaposlen v Nafti Lendava, minuli teden ocenil, da je treba po njegovih besedah nepregledno prodajo obeh družb ustaviti in da bi morala agencija proučiti očitke, ki se pojavljajo v zvezi s prodajnim postopkom.

Nafta Geoterm in Nafta Strojna sta zanimivi predvsem zaradi služnostnih pravic čez zemljišča, ki ležijo okoli domnevno bogatega nahajališča plina, imata pa tudi pravico do 25 odstotkov prihodkov od črpanja plina na slovenskem delu nahajališča zemeljskega plina pri Petišovcih. Po navedbah Ascent Resources naj bi bilo v zemeljskih plasteh ob slovensko-madžarski meji pri Petišovcih okoli 11,7 milijarde kubičnih metrov plina, čeprav nekateri o tem dvomijo. Če bo vse potekalo po načrtih, naj bi v šestih mesecih vrtine ustrezno tehnološko usposobili in takrat bodo lahko začeli izkoriščanje.

Prodaja je ključna

Kot rečeno, je prodaja obeh družb, ki poslujeta z dobičkom, ključna tudi z vidika sanacije Nafte Petrochem – ta je v finančnih težavah – in celotne skupine Nafta. Marca je bil pripravljen načrt prestrukturiranja, ki ga je potrdil nadzorni svet, nato pa še AUKN. Na osnovi tega programa je bila od vlade družba tudi dokapitalizirana v znesku 10 milijonov evrov, družbo pa sta s stvarnimi vložki rešili obe omenjeni družbi iz skupine Nafta. Načrt predvideva tudi prodajo poslovno nepotrebnega premoženja, kot sta nedelujoča tovarna metanola in rezervoarski prostor, ter prodajo kapitalskih naložb v Nafti Strojna in Nafti Geoterm.

Deli s prijatelji