VEGRAD

Radodarna Tovšakova 10 tisočakov mesečno Zavrlovemu Pristopu

Objavljeno 07. september 2013 17.09 | Posodobljeno 07. september 2013 17.09 | Piše: T. L.

Vse jasnejša je slika poslovanja nekdanje gradbene baronice Hilde Tovšak v Vegradu.

Hilda Tovšak.

LJUBLJANA – Iz omare velenjskega gradbinca Vegrada padajo novi okostnjaki: po razkritju, da bo nekdanji prvi mož policije Marko Pogorevc v stečajno maso Vegrada najverjetneje moral vrniti 140.000 evrov (popust, ki naj bi mu ga bila Hilda Tovšak priznala pri nakupu 200 kvadratnih metrov velikega stanovanja), je na vrsti novo presenečenje.

Časnik Dnevnik poroča, da je Hilda Tovšak leta 2007 z agencijo Francija Zavrla Pristop sklenila pogodbo o svetovanju, zaradi česar je Vegrad Zavrlovi piarovsko-lobistični agenciji več let plačeval mesečni pavšal 10.500 evrov (brez DDV).

Pristop naj bi po pisanju Dnevnika za ta denar Tovšakovi ponudil osebno svetovanje in »izvajanje komunikacijskih aktivnosti«, pa čeprav je imela družba takrat lastnega tiskovnega predstavnika. Sicer pa se z 10 tisočaki mesečno zgodba še ne konča: po podatkih Dnevnika je Pristop ob podpisu prejel še 20.000 evrov za strateško načrtovanje komuniciranja, za pozneje pa je bila predvidena tudi vrsta drugih storitev, ki pa bi se zaračunavale posebej.

Vplivneže naj bi držala v šahu z dokumenti o gradnji ali obnovi stanovanj

Obstaja verjetnost, da je Tovšakova prek omenjene pogodbe plačevala Zavrlove lobistične storitve in zveze, ki jih je potrebovala tudi po začetku krize, ko je zavlačevala s prisilno poravnavo in kasneje tudi s stečajem Vegrada. Tedaj je menda Tovšakova več vplivnežev držala v šahu z domnevnimi dokumenti o gradnji ali obnovi stanovanj. 

Koliko denarja je Vegrad do svojega finančnega zloma v oktobru 2010, ko je 2500 upnikom zapustil kar 400 milijonov dolga, nakazal Pristopu, ni znano, saj iz agencije na konkretno vprašanje časnika niso odgovorili.

Če ne denarja, pa stanovanje

Pristop je v stečajnem postopku Vegrada prijavil za več kot 175.500 evrov terjatev, za dobrih 35.500 evrov pa še njegovo podjetje Kliping. Ko je postalo jasno, da bodo iz stečajne mase Vegrada poplačali le banke, je Pristop svoje terjatve (266.000 evrov) prijavil še v stečajnem postopku njegove odvisne družbe Vegrad AM. Po pisanju časnika naj bi Pristop skušal iz stečajne mase Vegrada AM potegniti celo eno od stanovanj v Celovških dvorih, čeprav mu je bil denar dolžan Vegrad in ne njegova hčerinska družba. 

Deli s prijatelji