POOBLASTILA VOJSKI

Radio Študent danes z referendumsko pobudo v parlament

Objavljeno 28. oktober 2015 10.09 | Posodobljeno 28. oktober 2015 10.09 | Piše: STA, K. K.

Ali vsebina dopolnitve zakona o obrambi sodi med to določbo, ni povsem enoznačno.

Na referendumu 5. junija bomo glasovnice odlagali v tri različne skrinjice.

LJUBLJANA – Danes se izteče rok za zbiranje 2500 podpisov volivcev za referendumsko pobudo o dopolnitvi zakona o obrambi, ki dopušča možnost podelitve dodatnih pooblastil vojski. Na Radiu Študent, ki je pobudnik zbiranja podpisov, do torka zvečer še niso prešteli zbranih podpisov. Kot so pojasnili, jih bodo zbirali tudi danes, nato pa predvidoma vložili v DZ.

Do štirih v parlamentu

Kot je za STA pojasnila odgovorna urednica Radia Študent Martina Dervarič, so zbiranje podpisov začeli prejšnji teden v petek, in sicer večinoma v Ljubljani. Pri tem so se povezali tudi z organizacijami, ki so jim blizu. Napovedala je, da bodo zbiranje nadaljevali danes do poldneva, nato pa bodo podpise zbrali, jim dodali tudi tiste, ki so oziroma še bodo prišli po pošti, in jih odnesli v DZ pred koncem njihovega poslovnega časa, ki je do 16. ure.

Če je pobuda vložena v skladu z zakonom, predsednik DZ v sedmih dneh o njej obvesti ministrstvo, pristojno za vodenje evidence volilne pravice, in določi koledarski rok, v katerem se zbirajo podpisi za zahtevo za razpis referenduma. Potrebnih je najmanj 40.000 overovljenih podpisov.

O čem referendum ni možen

Ustavne spremembe referendumske ureditve sicer med drugim ne dopuščajo referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Ali vsebina dopolnitve zakona o obrambi sodi med to določbo, ni povsem enoznačno. O tem sicer odloči DZ.

Kot so prepričani pobudniki referenduma, se z omenjeno dopolnitvijo begunci in nenadzorovani prehodi državne meje izkoriščajo za militarizacijo slovenske družbe in države, ki naj bi jo konec osemdesetih let prejšnjega stoletja utemeljila prav mirovniška civilna gibanja za demokracijo in človekove pravice.

Dopolnitev zakona o obrambi namreč omogoča, da lahko DZ, če to zahtevajo varnostne razmere, na predlog vlade odloči, da pripadniki Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma pri širšem varovanju državne meje tudi opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Vojska bi ta pooblastila izvajala pod pogoji, ki veljajo za policiste, pooblastila pa bi bila omejena za obdobje, kot je to nujno, in ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja.

Deli s prijatelji