INDEX

Radijec Oblak osvaja jug z lekarnarjem Jakličem

Objavljeno 17. maj 2013 18.40 | Posodobljeno 17. maj 2013 18.29 | Piše: Irena Divković Milanović

Leo Oblak je delež v beograjskem Indexu lani prodal razvpitemu Marku Jakliču.

Se bo tudi Jaklič pridružil ekipi zagrebškega Prvega radia (foto: Roman Šipič)?

ZAGREB – Slovenski medijski mogotec in lastnik Infoneta Media Leo Oblak je svoj radijski imperij po Srbiji razširil še v hrvaški eter. Sredi minulega leta je v središču Zagreba ustanovil podjetje Media Communicationis Socialis, prek katerega je postal 65-odstotni lastnik zagrebškega nekdanjega Radia Cibona, zdaj pa Prvega radia oziroma njegovega koncesionarja Hit FM.

Oblak in Damjan Dobranić iz Postojne sta zdaj zastopnika te zagrebške družbe. Glavna zvezda postaje je Tatjana Jurić, do nedavnega voditeljica na hrvaškem RTL. Temu je bilo do nedavnega ime Hit FM, bil pa je v lastništvu zagrebškega gradbeno-gostinskega podjetnika Draga Tomice Majherja. Manjši delež v Oblakovem hrvaškem radiu imajo še naprej Dragova žena Sanja Majher, njegova gradbena družba Dijagram nekretnine in zagrebški Cro Olimp. Majher pa bi se z Oblakom lahko povezal tudi prek srbskega radijskega trga, saj je v Beogradu prek Dijagrama 49-odstotni lastnik nekdanjega radia Roadster, zdaj Hit Music FM. Oblak in Majher sta omenjena tudi v poročilu Antikorupcije Srbije v kontekstu lastništva srbskih radijskih postaj prek offshore podjetij. Namreč, lastniški delež beograjskega Radia Index Oblak drži prek SWF Investments iz ciprskega Limasola, Majherjeva družba pa je lastništvo prevzela od neke ciprske družbe.

Kot je bilo že objavljeno, je Oblak delež v beograjskem Indexu prodal nekdanjemu direktorju Lekarne Ljubljana Marku Jakliču februarja lani. Špekulirali so z zneskom 200.000 evrov za polovični delež, in to v času, ko je imel Index 400.000 evrov dolga. Iz trgovskega registra Srbije je razvidno, da je beograjska družba Index, d. o. o., v 49-odstotnem lastništvu Oblakove ciprske družbe Media in Jakličevega Media Tona v 50 odstotkih. Direktor beograjskega Media Tona je Jaklič, v Indexu Tomaž Čop, Jaklič pa je ravno tako lastnik beograjskega Fim Radio Sistema, d. o. o., skupaj s Francem Henigmanom, v enakih deležih.

Jakličev M-kontakt je doslej v Zagrebu že trikrat zamenjal naslov.

Zanimalo nas je še, ali ima Jaklič medijske ambicije tudi na Hrvaškem, a so bili po podatkih s trgovskega sodišča njegovi poslovni apetiti tam gradbene narave: Jaklič je namreč od 16. oktobra 2010 lastnik in direktor puljske nepremičninske družbe ABC gradnja, ki posluje že od 2004., do 2010. pa je bila v lasti Ljubljančanov Petra, direktorja v ljubljanski družbi Krauthammer, d. o. o., in Barbare Romavh. ABC gradnja ima zdaj sedež v starem mestnem jedru v Anticovi ulici, do 2010 je bila v Scalierovi. Po finančnih poročilih, ki jih je marca letos podpisal Jaklič, je knjigovodska vrednost zemljišča in gradbenega objekta na začetku leta 2012 znašala več kot 1,5 milijona kun. Jaklič je tudi lastnik in začasni direktor zagrebške družbe M-kontakt, in sicer od marca 2004. Finančno poročilo za leto 2011 kaže, da je M-kontakt od leta 2010 lastnik nepremičnin, zemljišča in poslovnega prostora v skupni vrednosti nad tri milijone kun in preostalega premoženja v skupni vrednosti nad 6,2 milijona kun. Družba je imela leta 2010 tudi kratkoročne obveznosti v vrednosti nad 4,4 milijona kun, razvidno pa je še, da sta prihodke ustvarjala tudi najem in prodaja dolgotrajne lastnine.


Jakličev M-kontakt je trikrat zamenjal naslov, vsakokrat pa je posloval na lokaciji v samem središču hrvaške metropole. Družba je med drugim registrirana za pridelavo in predelavo grozdja. M-kontakt je 2012. registriral podružnico v Lumbardi na Korčuli, o delu Jakličevega hrvaškega nepremičninskega imperija pa je bilo tudi v enem od slovenskih medijev zapisano: »Da je Jaklič zelo preračunljiv kupec nepremičnin, so nam potrdili tudi domačini na Korčuli. Kupoval da jih je prek svojega hrvaškega podjetja M Kontakt, ki je tudi registrirano za trgovanje z nepremičninami. To podjetje s sedežem v Zagrebu, kot nam je pojasnil Jaklič, se že od leta 1996 ukvarja z nepremičninami na Hrvaškem, saj je prepričan, da imajo najlepšo obalo na svetu, z vstopom v Evropsko unijo pa bodo postale nepremičnine na Hrvaškem še bolj zanimive. Šli smo po sledovih informacij naših virov in v kraju Lumbarda na Korčuli našli njegovo 'glavno' hišo, kjer Jakličevi preživljajo dopust. Domačini so imeli prav, ko so nam razlagali, da 'Marko Slovenac', kakor mu pravijo, kupuje zelo premišljeno. Zapisal je, da je polovico hiše v Lumbardi na vrhu griča na rtu Mala Glavica kupil od Srbov leta 2000 za tedanjih 30.000 nemških mark, drugo polovico hiše pa je kupil sedanji sosed, Hrvat, ki živi na Švedskem. Jaklič pravi, da so bile srbske nepremičnine v Dalmaciji od sredine devetdesetih let zelo ugoden nakup, saj se zaradi vojne Srbi praviloma niso nikoli več vrnili na Hrvaško. Če si imel srečo, si lahko kupil takoj vseljivo hišo na odlični lokaciji že za 25.000 nemških mark. Hišo, ki ima okoli 95 kvadratnih metrov bivalnih prostorov, je kupil skupaj s svojimi starši, ki večino poletja preživijo na Korčuli.«

Po uradnih podatkih Jakličev M-kontakt nima niti enega zaposlenega, po vsem sodeč pa upravlja dragocen nepremičninski portfelj. Jaklič se torej na Hrvaškem Leu Oblaku ni pridružil v radijskem poslu kakor v Srbiji, glede na njegove poslovne ambicije pa ni izključeno, da bo nekoč postal del ekipe zagrebškega Prvega radia. In še, ali dvojec Oblak in Jaklič medije v regiji prevzemata tudi s podporo ljubljanskega župana Zorana Jankovića? Za vsak medijski podvig je namreč pomembna pomoč oglaševalcev, Mercator pa je seveda trgovski gigant v širši regiji.

Deli s prijatelji