LETEČE PODGANE

Radgono napadle vrane

Objavljeno 19. december 2010 21.57 | Posodobljeno 19. december 2010 21.57 | Piše: Lovro Kastelic

Črne pošasti napadajo avtomobile in objekte

Vrane napadajo.
GORNJA RADGONA – Gornjo Radgono so v zadnjem času napadle črne vrane, za katere mnogi trdijo, da so najinteligentnejše ptice, nekateri pa jih celo imenujejo leteče podgane. Praktično po vsej Gornji Radgoni in še zlasti na obrobjih, kjer so travniki, vrtovi in drevesa, so zaradi njih še posebno ogroženi osebni avtomobili ter objekti v industrijski coni. Črne pošasti napadajo avtomobile, med drugim stekleno stavbo podjetij Epas in Elos – Escada v Ljutomerski ulici v Gornji Radgoni.

»Naše podjetje se že nekaj časa sooča s težavami, ki jih povzročajo črne vrane. V zadnjem času se je njihovo število na območju našega podjetja drastično povečalo, postajajo pa tudi vedno napadalnejše. Največ se zadržujejo na parkirišču podjetja, kjer se sprehajajo po avtomobilih in tam, kamor odlagajo hrano. S kremplji in kljuni povzročajo raznorazne poškodbe na parkiranih vozilih, kot so raztrgane in odtrgane gumice na brisalnikih vozil in okrog vrat, odtrgana plastika na vodilih na strehah avtomobilov, praske na karoseriji avtomobilov, ogledalih in steklih,« je dejala Aleksandra Županek iz tajništva omenjenih družb, ki je še dodala, da škoda ni vidna le na parkiranih avtomobilih, ampak tudi na objektih, kjer so poškodovane steklene površine, predvsem okna in vrata, v katera se vrane zaletavajo.

Ponekod niso zaščitene

Glede na neuspehe, s katerimi so doslej poskušali te ptice zavračati, tudi z različnimi zavarovalnimi ukrepi, s katerimi so zaposleni poskušali zaščititi svoje avtomobile, in glede na dejstvo, da črna vrana spada med zaščiteno vrsto ptic, so se zdaj na pristojno ministrstvo obrnili s prošnjo za odobritev odstrela ali za predlog kakšne druge rešitve. V nasprotnem primeru pričakujejo povračilo škode, ki jo povzročajo, in to že zdaj, ko si še lahko najdejo hrano. Kako pa bo pozneje?

Ob tem se v Gornji Radgoni bojijo, da bi vrane poleg ubijanja manjših ptic začele napadati tudi ljudi. Doslej so bili mestna nadloga golobi, v zadnjem obdobju so to vrane, neverjetno inteligentne, bojevite, prilagodljive in celo napadalne.

»Res je, da imamo ogromno pritožb, povezanih s črno vrano, ki prihajajo z vseh strani, tako s podeželja kot iz mesta. Kmetje se pritožujejo nad uničevanjem pridelkov, predvsem v sadovnjakih, na poljih in tudi vinogradih. Tarča so tudi bale, kjer uničujejo plastiko, napadajo tudi objekte, zlasti rože na balkonih, fasade in tudi strehe. Vsi zahtevajo odškodnino, mi pa imamo zvezane roke, saj so črne vrane kot pevke in selivke zaščitene. Podobne težave so vrane povzročale tudi v Avstriji, Nemčiji in še nekaterih državah, tako da tam niso več zaščitene. Upam, da bodo odgovorni pri nas razmislili o tem in da bomo tudi mi dobili pooblastilo za odstrel preveč namnoženih črnih vran,« pa nam je povedal starešina LD Gornja Radgona, Milan Kolarič, ki je še pristavil, da ne verjame, da bi te ptice masovno napadale ljudi, kaj lahko pa bi se zgodil kak posamičen pripetljaj.
Deli s prijatelji