POROČILO

Računsko sodišče v Gen energiji ugotavlja neučinkovitosti

Objavljeno 24. december 2013 20.35 | Posodobljeno 24. december 2013 20.36 | Piše: STA, P. J.

V kupoprodajnih pogodbah navedene pogodbene cene ne zagotavljajo sledljivosti in tudi ne transparentnosti njihovega določanja.

LJUBLJANA – Računsko sodišče je po reviziji učinkovitosti poslovanja Gen energije pri prodaji električne energije v letih od 2009 do 2011 zahtevalo več popravljalnih ukrepov. Ugotovilo je namreč več neučinkovitosti.

Cene ne zagotavljajo transparentnosti

Računsko sodišče je v danes objavljenem revizijskem poročilu o smotrnosti poslovanja Gen energije pri prodaji električne energije med drugim ugotovilo, da v kupoprodajnih pogodbah navedene pogodbene cene ne zagotavljajo sledljivosti in tudi ne transparentnosti njihovega določanja.

Računsko sodišče je Gen energiji podalo tudi priporočila, naj izvede analizo prodajne funkcije, s katero bi ocenila organiziranost in stroške lastne prodajne funkcije, ter stroška/marže, ki jo plačuje družbi Gen-I za vsako prodano megavatno uro električne energije.

Navodila računskega sodišča

Na podlagi pridobljenih ugotovitev naj družba tudi presodi in pravočasno sprejme odločitev o primernosti izvajanja prodajne funkcije na dveh ravneh, da bo omogočen čas za morebitno organizacijo in usposobitev lastne prodajne funkcije ter uskladitev bilančnih shem.

Nadzorni svet Gen energije naj obenem prouči različne možnosti obvladovanja nasprotja interesov in na tej podlagi sprejme ustrezne ukrepe, prouči možnost izvajanja takšne oblike prodaje električne energije, s katero bi omogočila sodelovanje vseh potencialnih odjemalcev električne energije v Sloveniji na odprtih dražbah.

Deli s prijatelji