V PREMISLEK

Račun za potrošnike

Objavljeno 14. april 2014 15.33 | Posodobljeno 13. april 2014 20.40 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

V srednjem veku je prosvetljeni vladar v času krize zniževal dajatve, in ne višal.

Matej Lahovnik. Foto: S. N.

Časi, ko so Italijani in Avstrijci prihajali v Slovenijo točit bencin in so mimogrede obiskali še frizerja ali avtomehanika ter skočili na kosilo, se zdijo nedosegljiva preteklost. Politika dvigovanja trošarin, ki jo izvaja trenutna vlada, je še ena izmed navideznih bližnjic k polnjenju državne blagajne na račun potrošnikov. Vlada ne bi smela zanemariti, da so trošarine v strukturi cene naftnih derivatov, cigaret ali alkoholnih pijač že do zdaj zavzemale ključni delež končne cene. Dodatno dvigovanje dajatev pač pomeni, da bodo te dobrine še dražje.

Vsak dvig dajatev pa po definiciji pomeni spodbujanje sive ekonomije in celo črne borze. V nekaterih državah južno od Kolpe je črna borza s cigaretami pravi nacionalni šport in ena izmed najpomembnejših kriminalnih dejavnosti. Izogibanje plačilu visokih dajatev je velik vir zaslužka različnim organiziranim kriminalnim skupinam. Zato ni naključje, da postaja tihotapljenje cigaret v države EU vse donosnejše. Vlada ne more argumentirati dviga trošarin s tem, da pač želi zmanjšati uporabo škodljivih alkoholnih in tobačnih izdelkov. Več kot očitno je namreč spet popustila vinogradniškemu lobiju, saj trošarin na vino ni povečala, čeprav je vino že zdaj daleč podpovprečno obremenjeno z dajatvami v primerjavi z drugimi alkoholnimi izdelki. Pri dvigu trošarin na naftne derivate, tobačne izdelke in nekatere alkoholne izdelke torej ne gre niti za razvojno, še manj za zdravstveno politiko vlade, ampak spet za navadno kratkovidno inkasantstvo. Dodatna obremenitev za posamezno slovensko gospodinjstvo je seveda odvisna od potrošniških navad in bo predvidoma od pet in deset evrov na mesec.

Večji problem je trenutna usmeritev ekonomske politike. Dvig dajatev pred turistično sezono je dodaten pritisk na gostinsko in turistično dejavnost, ki sta bili v času krize zaradi padajoče kupne moči prebivalstva že tako ali tako močno prizadeti. V zadnjem letu se je zaprlo kar več znanih gostinskih lokalov, ker gostinci preprosto niso več zmogli plačevati vse višjega davčnega bremena državi ob vse nižjem prometu, ki je posledica manjše kupne moči in temu primerno spremenjenih navad potrošnikov. V srednjem veku je imel prosvetljeni vladar navado, da je v času velikih naravnih nesreč tlačanom začasno znižal davke. Zdi se, da slovenski davkoplačevalski tlačani tega filma kljub hudi krizi in rekordni brezposelnosti niti po naključju ne bomo videli.

 

Deli s prijatelji